Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της υποχρηματοδότησης και του εξαναγκασμού αναζήτησης χορηγών

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» | Χωρίς αναλώσιμα λειτουργούν σχολεία στον δήμο Κύμης - Αλιβερίου

«Η κυβέρνηση οδηγεί τα σχολεία σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία λειτουργίας», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» και αναφέρεται στο ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα στους δήμους κάτω των 100 σχολικών μονάδων, όπου καταργήθηκαν με νόμο του 2023 οι σχολικές επιτροπές.

Οπως περιγράφει η ΑΣΕ, «η κατάσταση τη φετινή χρονιά είναι τραγική! Στις 30 Ιούνη οι διευθυντές ήταν υποχρεωμένοι να επιστρέψουν όσα χρήματα είχαν στα ταμεία τους στους δήμους, στους οποίους σύμφωνα με τον νέο νόμο περνάει η αποκλειστική διαχείριση των χρημάτων. Εκτοτε κανένα χρηματικό ποσό δεν έχει δοθεί στα σχολεία. Και με το που μπήκε ο Σεπτέμβρης, βιώσαμε πραγματικά τραγελαφικές καταστάσεις: Σχολεία με κομμένο τηλέφωνο, διευθυντές να κάνουν "ανταλλαγή προϊόντων": Θα σου δώσω χαρτί τουαλέτας, δώσε μου χλωρίνη. Διευθυντές να ψωνίζουν "βερεσέ" ή να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους, για να μπορέσει το σχολείο να λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς.

Ειδικά φέτος η περιβόητη σχολική λίστα που μοιράζεται στους γονείς των μαθητών, κυρίως των Δημοτικών, ήταν εμπλουτισμένη με νέα "σχολικά είδη", όπως χαρτί κουζίνας, μωρομάντιλα, αντισηπτικά, καθαριστικά κ.ά., χωρίς να αναφέρουμε βέβαια το "αυτονόητο" φωτοτυπικό χαρτί Α4».

Θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν το πόσα χρήματα θα πάρουν τελικά τα σχολεία, τι θα γίνει με όσα έχουν ήδη βάλει από την τσέπη τους εκπαιδευτικοί και με την προμήθεια του πετρελαίου, η ΑΣΕ τονίζει ότι «η κατάργηση των σχολικών επιτροπών αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της υποχρηματοδότησης του σχολείου, που ισχύει και πριν από την κατάργησή τους. Το γεγονός ότι δεν φρόντισαν όλο αυτό το διάστημα, μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, να διαμορφώσουν ένα σαφές πλαίσιο χρηματοδότησης των σχολείων δεν είναι αστοχία. Είναι επιλογή για να εξαναγκάσουν τα σχολεία να ξεκινήσουν να ψάχνουν χορηγούς και πόρους». Σημειώνει πως δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο της λεγόμενης «εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης» υπάρχει και δείκτης που αξιολογεί την ικανότητα προσέλκυσης χορηγών.

Καταλήγοντας, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» δηλώνει ότι απαιτούνται σαφές πλαίσιο και διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν πως θα καλύπτεται έγκαιρα το σύνολο των αναγκών με βάση τα αιτήματα των σχολικών μονάδων, με ευθύνη του κράτους, δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία, δημόσια δωρεάν Παιδεία, χωρίς χορηγούς και ιδιώτες.

Χωρίς αναλώσιμα λειτουργούν σχολεία στον δήμο Κύμης - Αλιβερίου

Ενα ενδεικτικό παράδειγμα των ελλείψεων που υπάρχουν σε αναλώσιμα και τις δυσκολίες στη λειτουργία των σχολείων που έχουν διαμορφώσει η πολιτική της υποχρηματοδότησης και η κατάργηση των σχολικών επιτροπών είναι η κατάσταση σε σχολεία του δήμου Κύμης - Αλιβερίου στην Εύβοια.

Οπως αποκαλυπτικά περιγράφει σε επιστολή του προς τις υπηρεσίες του δήμου ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλιβερίου, τα είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας των παιδιών που υπήρχαν από το περσινό απόθεμα εξαντλήθηκαν. Μάλιστα, αναφέρει ότι οι ανάγκες σε χαρτί υγείας καλύφθηκαν από προσφορά οικογένειας μαθητών, ενώ παράλληλα η ανάγκη για χλωρίνη επιφάνειας καλύφτηκε μέσω ανταλλαγής(!!) με όμορο σχολείο, στο οποίο προσφέρθηκε καθαριστικό πατώματος που υπήρχε σε απόθεμα από την περσινή χρονιά και προήλθε από χορηγία εταιρείας!

Αντίστοιχη κατάσταση περιγράφει σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Κονίστρων, ο οποίος επισημαίνει ότι η σχολική χρονιά ξεκίνησε με ελλείψεις σε χαρτί Α4, μελάνια κ.ά. Επίσης, αναφέρει ότι εξαιτίας βλάβης στην τηλεφωνική γραμμή, που δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, το σχολείο δεν διαθέτει τηλέφωνο, αλλά ούτε και σύνδεση στο διαδίκτυο.

  • Για την κατάσταση αυτή στα σχολεία του δήμου Κύμης - Αλιβερίου η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ζητήσει τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ