Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την παραχώρηση χώρων του Βυζαντινού Μουσείου για τη γαμήλια δεξίωση των Γλύξμπουργκ

Σήμερα στις 7 το απόγευμα η κινητοποίηση

Σε συγκέντρωση καλεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Βυζαντινό Μουσείο (σημείο συνάντησης πλατεία Ρηγίλλης) ενάντια στην παραχώρηση χώρων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για γαμήλια δεξίωση της οικογένειας Γλύξμπουργκ.

«Η προνομιακή, προσωρινή παραχώρηση της κιβωτού των βυζαντινών θησαυρών της χώρας, σε ιδιώτες, των οποίων τους τίτλους απέταξε το Σύνταγμα της χώρας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», σημειώνει στο κάλεσμά του ο ΣΕΑ. Θυμίζουμε ότι με έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», υπογεγραμμένο από την γενική διευθύντρια του Μουσείου, η οποία είναι διορισμένη από το υπουργείο Πολιτισμού, κοινοποιήθηκε η απόφαση να παραχωρηθούν χώροι του Μουσείου, έναντι 15.000 ευρώ, στην ...«Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Αννα - Μαρία (Hendes Majestaet Dronning Anne-Marie)», αν και έκπτωτη μετά από την απόφαση του ελληνικού λαού μετά το δημοψήφισμα του 1974.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά. Υπάρχει ή όχι προσβολή μνημείου με την πράξη αυτή; Υπάρχει τιμολογιακή πολιτική για ιδιωτικές εκδηλώσεις; Γιατί δεν αναφέρεται ποιοι χώροι του Μουσείου θα παραχωρηθούν; Γιατί δεν έχουν τεθεί καν όροι για τη διεξαγωγή ιδιωτικής εκδήλωσης, όροι που αυτονοήτως τίθενται από όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, ακόμη κι όταν ένα Μουσείο ή μνημείο παραχωρείται σε δημόσιο φορέα για οποιαδήποτε εκδήλωση;

Το κυριότερο όμως είναι ότι η παραχώρηση του Βυζαντινού Μουσείου επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τι σήμαινε η μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων Μουσείων σε ΝΠΔΔ. «Επιβεβαιώνεται, δηλαδή - όπως σημειώνει η ΔΑΣ του υπουργείου Πολιτισμού - με τον πιο αισχρό τρόπο πως η κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο και οι υπηρέτες τους, τα διορισμένα από την υπουργό ΔΣ και γενικοί διευθυντές των ΝΠΔΔ μουσείων - μαριονέτες των επιχειρηματικών ομίλων, που ψάχνουν με κάθε αντίτιμο να βρουν χορηγίες για τη λειτουργία μουσείων - επιχειρήσεων, λυμαίνονται την πολιτιστική μας κληρονομιά σαν να είναι το τσιφλίκι τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ