Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
Διαρροή προπανίου σε μονάδα του διυλιστηρίου!

«Φωνάζουν» για τον κίνδυνο μεγάλου Βιομηχανικού Ατυχήματος τα απανωτά «ατυχήματα» σε βιομηχανικές μονάδες

Πριν περάσει μια βδομάδα από το πολύ σοβαρό βιομηχανικό «ατύχημα» στα διυλιστήρια της «Motor Oil», νέο επικίνδυνο περιστατικό, ευτυχώς χωρίς θύματα, σημειώθηκε την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ελευσίνας των ΕΛΠΕ και αφορά τη διαρροή προπανίου στη μονάδα 34.

Περιστατικά όπως η πυρκαγιά στο εργοστάσιο «Pal» (κατασκευάζει πλαστικά για συσκευασίες τροφίμων και ανοξείδωτα σκεύη κουζίνας) στην Κάτω Κηφισιά, τον Ιούνη του 2024, οι σφοδρές εκρήξεις και η πυρκαγιά στη «Motor Oil» στις 17 Σεπτέμβρη, από την οποία τραυματίστηκαν εργαζόμενοι, η διαρροή στα ΕΛΠΕ «φωνάζουν» ξανά για τον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης. Παράλληλα, οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται προκαλούν ανά περίπτωση πυκνά σύννεφα τοξικού καπνού, που απλώνονται σε μεγάλες περιοχές στην Αττική σε βάρος της υγείας των κατοίκων, με τις επιπτώσεις να εκδηλώνονται ίσως ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Την καταγγελία για τη διαρροή στα ΕΛΠΕ έκανε το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στα ΕΛΠΕ, θυμίζοντας πως «είναι το δεύτερο σοβαρό περιστατικό μέσα σε δυο μήνες μετά την πολύμηνη (8 μήνες) διαρροή σε κομπρεσέρ στον Ασπρόπυργο, με αποτέλεσμα ένας συνάδελφος να βρεθεί στο νοσοκομείο», αλλά και ότι «είχε προειδοποιήσει από τον Αύγουστο για τις ευθύνες τις διοίκησης σε σχέση με τη "διαχείριση ρίσκου", καθώς βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των συναδέλφων». Ακόμα τονίζει πως «η εντατικοποίηση της εργασίας, η απουσία ουσιαστικών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας είναι βασικοί παράγοντες για την έκρηξη του αριθμού των εργατικών ατυχημάτων στους χώρους δουλειάς».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης αναφέρει ότι με την πολιτική της τροφοδοτεί την εντατικοποίηση της εργασίας, «κάνοντας τα χατίρια στη μεγαλοεργοδοσία που ζητάει συνεχώς περισσότερες ώρες δουλειάς με λιγότερη συντήρηση του εξοπλισμού φέρνοντας στο κόκκινο τα εργατικά ατυχήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διοίκηση των ΕΛΠΕ, που ζήτησε και έλαβε επιπλέον 32.500 ώρες υπερωριακής απασχόλησης, την περίοδο 18/04/2023 έως και 29/06/2023».

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καλεί επίσης στη συγκέντρωση του Σαββάτου στους Αγίους Θεοδώρους στη «Motor Oil».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ