Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» - ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
«Οχι» στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο κατέθεσε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας η «Λαϊκή Συσπείρωση», απαιτώντας να παρθούν πίσω από την κυβέρνηση οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί.

Στέκεται στο συνολικό σχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (περιλαμβάνει 25 περιοχές με συνολική δυναμικότητα 12,4GW) όπου για τον Πατραϊκό Κόλπο προβλέπει την εγκατάσταση πάνω από 50 τεράστιων ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 695 MW με έκταση 139 τ. χλμ, υπογραμμίζοντας πως «η εγκατάστασή τους σχεδιάζεται να γίνει πολύ κοντά στην ακτογραμμή, δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης, και θα είναι σταθερής έδρασης».

Τονίζει πως «οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού, τόσο στην Αχαΐα όσο και στην Αιτωλοακαρνανία. Επιπλέον, τα όρια του ΥΑΠ είναι κοντά σε υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας του Κορινθιακού κόλπου, σε προστατευμένες περιοχές Natura 2000 και Ramsar, αλλά και περιοχές προστατευμένες για την πανίδα της περιοχής» και επισημαίνει:

«Στο όνομα της "πράσινης μετάβασης" η χώρα απ' άκρη σ' άκρη μετατρέπεται άναρχα σ' ένα απέραντο αιολικό πάρκο. Αυτή η πολιτική στηρίζεται όχι μόνο από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που ενώ μιλούν για το περιβάλλον και την "πράσινη ενέργεια", είναι οι ίδιοι που το καταστρέφουν με κάθε τρόπο. Μολύνουν το έδαφος, τα ύδατα και τον αέρα, με συνοπτικές διαδικασίες αποχαρακτηρίζουν περιοχές Natura, στήνουν ανεμογεννήτριες στα καμένα.

Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν μπορεί να γίνεται άναρχα, με κριτήριο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών της Ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της περιοχής και στο περιβάλλον» και καλεί τον λαό οργανωμένα με τις κινητοποιήσεις του να μπλοκάρει την εγκατάσταση του ΥΑΠ».

Παράλληλα απαιτεί: «Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών ή σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στον Πατραϊκό Κόλπο. Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής στους επιχειρηματικούς ομίλους. Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Να εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής».

Ομόφωνο ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας

Στο μεταξύ, μετά από πρόταση της δημοτικής αρχής εγκρίθηκε ομόφωνα στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων ψήφισμα κατά της συγκεκριμένης εγκατάστασης στον Πατραϊκό Κόλπο. «Οχι στις θηριώδεις ανεμογεννήτριες μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο», τονίζεται στο ψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ