Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στασιμότητα στην οικονομία προβλέπουν τα ινστιτούτα

Αρχίζει να γίνεται αισθητή και στην αγορά εργασίας

Στασιμότητα για τη γερμανική οικονομία προβλέπουν στην πρόγνωση του φθινοπώρου τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας, επιβεβαιώνοντας τα «σύννεφα» της ύφεσης πάνω από την ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ.

Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στη βιομηχανία, ενώ έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά και στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα Ινστιτούτα Ifo, Diw, Ifw, Rwi και Iwh, για το τρέχον έτος αναμένεται -0,1% ρυθμός ανάπτυξης, ενώ για το επόμενο έτος 0,8% και για το 2026 1,3%. Στην εαρινή πρόβλεψή τους, τα οικονομικά Ινστιτούτα είχαν δώσει λίγο καλύτερες προοπτικές (0,1% για το 2024 και 1,4% για το 2025), οι οποίες τώρα διορθώθηκαν επί τα χείρω.

Οι κορυφαίοι οικονομολόγοι αναφέρουν ως αιτίες για τη στασιμότητα στην ψηφιοποίηση, την ενεργειακή μετάβαση και τον διεθνή ανταγωνισμό κυρίως από την Κίνα, αλλά καταλογίζουν ευθύνες και στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «στην εποχή του μετασχηματισμού της οικονομίας, απουσιάζει η ασφάλεια προγραμματισμού για τις επιχειρήσεις και τους ιδιωτικούς προϋπολογισμούς και απαιτείται μια σαφής οικονομική πυξίδα».

Λόγω των διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, π.χ. στο θέμα του προϋπολογισμού για το 2025, «χρειάζεται αλλαγή πορείας προκειμένου οι επιχειρηματίες να ανακτήσουν την χαμένη εμπιστοσύνη τους», τονίζεται και γίνεται λόγος για λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερες επιδοτήσεις σε μεμονωμένες εταιρείες και για περισσότερη ευελιξία και περιθώρια προσαρμογής όταν αλλάζουν οι συνθήκες της αγοράς.

Τα Ινστιτούτα προειδοποιούν επίσης για τον κίνδυνο αύξησης της ανεργίας, αλλά εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να αποκλιμακώνεται.

Παρότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, η κατανάλωση στη Γερμανία παραμένει υποτονική, ενώ το υψηλό ενεργειακό κόστος, οι ασθενικές παραγγελίες παγκοσμίως και τα υψηλά επιτόκια εξακολουθούν να πλήττουν την οικονομία της Γερμανίας.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία συνθέτουν μια «ζοφερή εικόνα». Οπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα επιδεινώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο και μάλιστα περισσότερο από όσο αναμενόταν, ενώ τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χτες έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε τον Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών, θέτοντας την οικονομία σε τροχιά για το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο ύφεσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δείχνουν παραπέρα επιβράδυνση της οικονομίας (30/11/2023)
Πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2023 (29/9/2023)
Πιο βαθιά ύφεση προβλέπεται στη Γερμανία (22/6/2023)
Σενάρια «ήπιας ύφεσης» που «δεν αρκεί για τον πληθωρισμό» (4/11/2022)
Οι δέκα στους δεκαεπτά της Ευρωζώνης σε κρίση (9/12/2012)
«Συνομιλίες κρίσης» στη Γερμανία στο φόντο του πολέμου (23/2/2003)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ