Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αξιοποίηση της «δυναμικής των ευκαιριών και αλλαγών» ζητά ο Χριστοδουλίδης

Ορους για συνάντηση θέτει ο Ερντογάν

Την αξιοποίηση της «δυναμικής των ευκαιριών και των αλλαγών που εκτυλίσσονται» ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, με φόντο την όξυνση των παζαριών με ευρωατλαντικό «πατρόν» στην περιοχή, δηλώνοντας «πεπεισμένος ότι η Ανατολική Μεσόγειος και η ευρύτερη Μέση Ανατολή μπορούν να προχωρήσουν αποφασιστικά πέρα από το κυρίαρχο αφήγημα, ότι είναι μια περιοχή σε αναταραχή, και να γίνουν κόμβος σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε «επείγουσα ανάγκη» το «να αναζωογονηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και να επιτευχθεί πολιτική διευθέτηση», διαμηνύοντας ότι δεν «υπάρχει ποτέ, μα ποτέ, καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία» και τονίζοντας όλο νόημα ότι «η Κύπρος συνεργάστηκε στενά με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους - με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες - με τη σταθερή στήριξη της ΕΕ, των ΗΕ, ενωμένοι γύρω από ένα κοινό όραμα».

Επεσήμανε εξάλλου ότι «δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι» και αναφερόμενος στο Κυπριακό ξεκαθάρισε πως «έχω δεσμευτεί και είμαι έτοιμος να καθίσω σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οχι αύριο. Σήμερα», για να απευθυνθεί στη συνέχεια στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, επισημαίνοντάς του ότι «η Ιστορία θα μας κρίνει (...) Αυτοί που θέλουν να ηγούνται πρέπει να ηγούνται δίνοντας το παράδειγμα». Απαντώντας δε στην προχτεσινή παρέμβαση του Τούρκου ηγέτη, που ζήτησε διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η παρανομία που απορρέει από την εισβολή, την επιθετικότητα και τη χρήση βίας δεν μπορεί να αναγνωριστεί». Την ίδια στιγμή, με φόντο και την αμείωτη «ενεργοποίηση» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τη σφυρηλάτηση «ευρωατλαντικής συνοχής» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε απευθυνόμενος στην Αγκυρα ότι «μπορούμε να χαράξουμε έναν νέο δρόμο, αυτόν της ειρήνης και της συνεργασίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Αποτελεί ευκαιρία, όχι κατάρα. Η Τουρκία και η Κύπρος θα παραμείνουν πάντα γείτονες.

Ας αλλάξουμε το αφήγημα. Ας μετατρέψουμε την εγγύτητα σε υπόσχεση. Ας οικοδομήσουμε μαζί μια παρακαταθήκη ειρήνης, που μπορεί να μεταμορφώσει ολόκληρη την περιοχή».

Στο μεταξύ, στη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο Ερντογάν έθεσε ως όρο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό την κατοχύρωση «κυριαρχικής ισότητας» και «ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς», όπως μετέδωσε και η τουρκοκυπριακή Kibris, ώστε «οι δυνατότητες λύσης εκτός της ομοσπονδίας να μπορέσουν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή των πλευρών».

Επανέλαβε δε ότι «το κλειδί για τη λύση στην Κύπρο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες του νησιού, που είναι η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου ως κράτους».

Νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες από την Αίγυπτο

Στην προκήρυξη 12 «οικοπέδων» για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων προχώρησε η Αίγυπτος, ενώ φουντώνουν επαφές για παλιά και νέα σήματα συνεργασίας σε όλη την περιοχή (μεταξύ αυτών πρέπει να εξεταστεί και η αναθέρμανση των σχέσεών της με την Τουρκία).

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, τα 10 από αυτά τα 12 «οικόπεδα» βρίσκονται στη Μεσόγειο. Οπως μετέδωσε η «Καθημερινή», το «οικόπεδο 1» (Ελ Φούκα) εφάπτεται με τη νότια πλευρά του ορίου της ελληνοαιγυπτιακής τμηματικής συμφωνίας ΑΟΖ (Αύγουστος 2020), κοντά στην περιοχή που μέρος της η Αγκυρα επιμένει ότι βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Επίσης, τα «οικόπεδα» «3» (Σιμιάν) και «4» (δυτικό Ζορ) αφορούν συμφωνίες που έχει υπογράψει το Κάιρο με τη Λευκωσία. Στα προκηρυχθέντα για έρευνες «οικόπεδα» περιλαμβάνεται και το Μπουργκ Ελ Αράμπ, που αφορά μη οριοθετημένη περιοχή μεταξύ της Κύπρου και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου. Πηγές του αιγυπτιακού υπουργείου Πετρελαίου σημείωναν ότι το Κάιρο έχει χαράξει το «οικόπεδο» αρκετά μίλια νοτιότερα από τα νοητά όρια της γραμμής την οποία η Αγκυρα θεωρεί όριο διαμοιρασμού της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην «ExxonMobil» και το «οικόπεδο» 5 (2021-12-03 00:00:00.0)
Επίσκεψη Δένδια στη Λευκωσία (2020-10-01 00:00:00.0)
Επισπεύδονται οι διευθετήσεις με «καταλύτη» τον ενεργειακό πλούτο (2019-03-09 00:00:00.0)
Ασκήσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ στην κυπριακή ΑΟΖ (2019-02-01 00:00:00.0)
Το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας βασικό στοιχείο των σκληρών ανταγωνισμών (2018-10-06 00:00:00.0)
Επιδιώκοντας πιο «αυτόνομη» διείσδυση (2018-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ