Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ
Μπλεγμένα στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Eurokinissi

Με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμενόταν να συναντηθεί αργά χτες βράδυ στη Ν. Υόρκη ο Κυρ. Μητσοτάκης, έχοντας ψηλά στην ατζέντα Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά, μπλεγμένα όπως είναι στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου για τις μοιρασιές σε ό,τι αφορά πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους. Αργότερα, τα μεσάνυχτα ο πρωθυπουργός θα απηύθυνε ομιλία στην ΓΣ του ΟΗΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει επανέναρξη των συνομιλιών πάνω στα γνωστά ευρωατλαντικής κοπής διχοτομικά σχέδια, την ίδια ώρα που ο Ερντογάν, με την πλάτη ζεσταμένη από τους Ευρωατλαντικούς, μιλώντας στη ΓΣ του ΟΗΕ ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα, όπως και να έχει η Τουρκία λόγο και ρόλο σε όλους τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συζήτηση με τον Γκουτέρες αναμενόταν να κάνει αναφορά και στις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, με νωπή την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν την Τρίτη, όπου έκαναν «επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα», «συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό» και «ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γ. Γεραπετρίτη και H. Fidan, την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών», όπως λέχθηκε από πλευράς Μαξίμου, με τον Γεραπετρίτη να διευκρινίζει πως «οι δύο ηγέτες έδωσαν την εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ». Διευθετήσεις οριοθετημένες από τα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οδηγώντας σε επώδυνες «λύσεις», που εμπεριέχουν τον σπόρο μεγαλύτερων και σκληρότερων ανταγωνισμών, σε βάρος του ελληνικού, του τουρκικού και του κυπριακού λαού.

Ενδεικτικές των κινδύνων και ανησυχιών που εκφράζονται και στο εσωτερικό της ντόπιας αστικής τάξης, από τη σκοπιά βέβαια του να μην χάσει θέσεις έναντι ανταγωνιστών της στην Ανατ. Μεσόγειο, οι δηλώσεις χτες του υπουργού Αμυνας Ν. Δένδια, από την Λέρο, όπου τόνισε ότι διανύουμε «περίοδο ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων», όπου είναι «προφανής» «η γεωστρατηγική σημασία των νησιών της Δωδεκάνησου», σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι «όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και έχουν δικαίωμα σε χωρικά ύδατα έως 12 μίλια, όπως ακριβώς προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας», η οποία βέβαια γίνεται «λάστιχο» όποτε είναι να υπηρετηθούν ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμφέροντα του κεφαλαίου.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας ότι καλοβλέπουν μια «λύση - πακέτο» στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με το «Reuters», έλεγε στη Ν. Υόρκη ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες του ΟΗΕ να «αναθερμάνει» τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση παραμένει «αφόρητη», αλλά ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος πως οι συζητήσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν σύντομα σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

Σημειωτέον, στη μεγάλη εικόνα του θεάτρου όπου παίζονται το ένα μετά το άλλο τα επεισόδια του «ελληνοτουρκικού διαλόγου», λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο CNN ότι η κυβέρνηση είναι «καλός φίλος του Ισραήλ», ο Γεραπετρίτης συμμετείχε χτες σε υπουργική συνάντηση με θέμα «την κατάσταση στη Γάζα και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή», ενώ φρόντισε κατόπιν να συναντηθεί και με την ηγεσία των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων American Jewish Committee και World Jewish Congress, στην παραπέρα εμβάθυνση των σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός δεν έλειψε κι από μια ακόμα μάζωξη που οργάνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος για την «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας, διεκδικώντας μερτικό από τη λεία για την αστική τάξη, από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που τροφοδοτούν συνεχώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ