Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ικανοποίηση για την πολύπλευρη ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία

Ο Βλ. Πούτιν υποδέχτηκε στο Κρεμλίνο τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής, που έκανε 4ήμερη επίσκεψη στη Ρωσία

Από τη συνάντηση Πούτιν - Κουρτουμλούς

Sputnik

Από τη συνάντηση Πούτιν - Κουρτουμλούς
«

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που οι σχέσεις μας με τη Δημοκρατία της Τουρκίας αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών», δήλωσε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής, Νουμάν Κουρτουμλούς, που χτες ολοκλήρωσε τις 4ήμερες επίσημες επαφές του στη χώρα.

«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας αναπτύσσονται με μεγάλη επιτυχία σε όλους σχεδόν τους τομείς: Στην οικονομία, στον κοινωνικό τομέα και μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Γενικά, είμαστε καλοί γείτονες και εργαζόμαστε προς όφελος των λαών μας, των χωρών μας και γενικά όλα πάνε καλά για εμάς», ανέφερε ο Πούτιν, ενώ ανακοίνωσε πως σχεδιάζει διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την άφιξή του στο Καζάν, τον επόμενο μήνα, προκειμένου να παραβρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των BRICS, όπου και η Αγκυρα θα καταθέσει αίτημα εισόδου σε αυτή την διακρατική καπιταλιστική συμμαχία.

Από τη μεριά του, ο Κουρτουμλούς μίλησε για τη φύση των διμερών σχέσεων, που επεκτείνεται σε όλο και περισσότερους τομείς, εκφράζοντας ελπίδα για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών. Εξέφρασε δε μεγάλη χαρά «που έχουμε παρόμοιες απόψεις για την παγκόσμια ατζέντα και τη βαθιά κρίση που μαίνεται τώρα στη Μέση Ανατολή», λέγοντας ότι «η επίθεση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη δεν είναι απλώς ένα περιφερειακό πρόβλημα, όχι μόνο ένα παλαιστινιακό πρόβλημα, είναι πρόβλημα της διεθνούς κοινότητας». Τόνισε ακόμα ότι «ποτέ δεν υποστηρίξαμε τις κυρώσεις ή τα εμπάργκο που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και ότι «η Δύση χρησιμοποιεί αυτά τα μέτρα για να τιμωρήσει τη Ρωσική Ομοσπονδία, αυτό είναι λάθος και ποτέ δεν υποστηρίξαμε αυτήν την προσέγγιση».

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν επέστρεψε χτες στην Αγκυρα από τη Νέα Υόρκη όπου συμμετείχε στη ΓΣ του ΟΗΕ και σειρά άλλων συναντήσεων - εκδηλώσεων, χωρίς να συμμετάσχει τελικά στο δείπνο που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών που συμμετείχαν στη ΓΣ. Η τουρκική προεδρία δεν έδωσε κάποια διευκρίνιση για το θέμα. Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πάντως ότι η σύζυγός του Εμινέ Ερντογάν συμμετείχε στη δεξίωση που παρέθεσε η Τζιλ Μπάιντεν για τις/τους συντρόφους των ηγετών.

Σε δηλώσεις πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία, η οποία είναι επίσης υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν μπορεί να καθορίσει το μέλλον της με βάση την αδιέξοδη υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ και πρέπει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με όλους τους παράγοντες και τις περιοχές και ανέφερε χαρακτηριστικά: «BRICS και ASEAN είναι οργανισμοί που, για εμάς, διαθέτουν ευκαιρίες για τη βελτίωση της οικονομικής μας συνεργασίας» και συμπλήρωσε: «Το να συμμετέχουμε σε αυτούς τους οργανισμούς δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε το ΝΑΤΟ. Δεν θεωρούμε ότι αποτελούν εναλλακτική λύση το ένα για το άλλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ