Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Επιχείρηση του στρατού στο Χαρτούμ

Τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ, από την έναρξη του πολέμου πριν από 17 μήνες, ξεκίνησε χτες ο στρατός του Σουδανού Προέδρου, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, ενάντια στις παραστρατιωτικές «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» (RSF).

Σύμφωνα με πληροφορίες Σουδανών στρατιωτικών αξιωματούχων που επικαλείται η αραβική εφημερίδα «Asharq al Awsat», δυνάμεις του στρατού χτες πέρασαν σημαντικές γέφυρες σε Χαρτούμ και Μπάχρι, παρά τις προσπάθειες των παραστρατιωτικών ενόπλων να τους εμποδίσουν. Η ίδια εφημερίδα ανέφερε πως οι παραστρατιωτικές δυνάμεις RSF συνέχισαν να προελαύνουν σε άλλες περιοχές του Σουδάν τους τελευταίους μήνες, συνεχίζοντας έναν καταστροφικό πόλεμο που έχει έως τώρα αφανίσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες, έχει εκτοπίσει πάνω από 10 εκατομμύρια Σουδανούς και έχει οδηγήσει στη λιμοκτονία εκατομμύρια από αυτούς.

Της επιχείρησης προηγήθηκε ομιλία του Σουδανού στρατηγού Μπουρχάν στη σύνοδο κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά την οποία κατήγγειλε τη δράση ξένων μισθοφόρων «από διάφορα μέρη της Γης» στο πλευρό των παραστρατιωτικών δυνάμεων που διαπράττουν «τρομερά εγκλήματα σε βάρος του σουδανικού λαού». Κατηγόρησε επίσης τις παραστρατιωτικές δυνάμεις του στρατηγού Μ. Ντάγκαλο πως προσπαθούν να σβήσουν ένα μέρος της Ιςστορίας του Σουδάν καταστρέφοντας μουσεία, δικαστήρια και κρατικές υπηρεσίες, απελευθερώνοντας «τρομοκράτες και φυλακισμένους που καταζητούνται από διεθνή δικαστήρια». Προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στο Σουδάν, που ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου του 2023, είναι «απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», διαβλέποντας σοβαρό κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χαραμάδα» στα παζάρια στρατού - παραστρατιωτικών (6/9/2023)
Επίσκεψη του Μπουρχάν στην Αίγυπτο (30/8/2023)
Οι συνεχείς συγκρούσεις αυξάνουν τον τραγικό απολογισμό για τον λαό (30/6/2023)
Ο μισός πληθυσμός σε ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας (18/5/2023)
Συνέχιση εχθροπραξιών και «απελευθέρωση» στελεχών της 30χρονης χούντας (27/4/2023)
Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες παρά τις εξαγγελίες περί εκεχειρίας (20/4/2023)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ