Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Αλλα 8,7 δισ. δολάρια στρατιωτικής «βοήθειας» από τις ΗΠΑ στο κράτος - δολοφόνο!

«Χρηματοδοτούν» την κλιμάκωση του πολέμου, την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισβάλει στον Λίβανο και συνεχίζει το μακελειό στη Γάζα

2024 The Associated Press. All

Νέο πακέτο στρατιωτικής «βοήθειας» προς το Ισραήλ, ύψους 8,7 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την πλήρη στήριξη της Ουάσιγκτον και του ευρωατλαντικού μπλοκ προς το κράτος - δολοφόνο, την ίδια ώρα που εντείνονται τα ισραηλινά εγκλήματα στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Οχθη και τον Λίβανο, απειλώντας με γενικότερη ανάφλεξη όλη τη Μέση Ανατολή.

Το νέο πακέτο των ΗΠΑ περιλαμβάνει 3,5 δισ. δολάρια για βασικές πολεμικές προμήθειες από μέρους του Ισραήλ, οι οποίες έχουν ήδη παραληφθεί και προορίζονται για κρίσιμης σημασίας στρατιωτικές αγορές, καθώς και 5,2 δισ. δολάρια για συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένου του αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος» και ενός προηγμένου συστήματος λέιζερ.

Την ίδια ώρα που «χρηματοδοτεί» το κράτος - δολοφόνο και την κλιμάκωση του πολέμου, η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται και σαν υπέρμαχος της «διπλωματίας», επιδιώκοντας στην πραγματικότητα και με τα δύο την προώθηση «διευθετήσεων» που υπηρετούν τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ, μαζί με ισχυρά κράτη του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και πλούσιες χώρες του Κόλπου, κατέθεσαν πρόταση για 21ήμερη «προσωρινή εκεχειρία» μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τον «τερματισμό» των συγκρούσεων. Αντίστοιχη ξεχωριστή κοινή έκκληση απηύθυναν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, καλώντας να δοθεί «μία ευκαιρία στη διπλωματία».

Με τις «πλάτες» βέβαια της συνεχιζόμενης «δυτικής» στήριξης στα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου όχι μόνο δεν δέχθηκε την πρόταση για προσωρινή εκεχειρία, αλλά διέταξε τον στρατό να εντείνει «με πλήρη ισχύ» τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου.

Μια σειρά Ισραηλινών υπουργών, όπως ο Μπ. Σμότριτς, είχαν ζητήσει νωρίτερα να απορριφθεί η πρόταση εκεχειρίας, σχολιάζοντας ότι μία εκεχειρία τώρα «θα ήταν εθνική καταστροφή», καθώς «η Χεζμπολάχ πρέπει να πληρώσει».

Υπέρ της κλιμάκωσης του πολέμου του Ισραήλ στον Λίβανο τάσσεται και ένα σημαντικό μέρος της ισραηλινής αντιπολίτευσης, όπως είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Λαπίντ και ο Μπένι Γκαντς.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ισραέλ Κατς, που αναπληρώνει τον πρωθυπουργό όσο αυτός παραμένει στη Νέα Υόρκη ώστε να εκφωνήσει σήμερα ομιλία στη σύνοδο κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ξεκαθάρισε χτες πως απορρίπτεται η πρόταση για εκεχειρία 21 ημερών, ώστε να μη δοθεί πιθανότητα ανασυγκρότησης της Χεζμπολάχ.

«Δεν θα υπάρξει εκεχειρία βορείως των συνόρων και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε μέχρι την τελική νίκη και την ασφαλή επιστροφή των πολιτών μας», δήλωσε.

Παράλληλα, χτες βράδυ, ο αρχηγός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, υποστράτηγος Τόμερ Μπαρ δήλωσε πως η νέα «ύψιστη προτεραιότητα» πλέον είναι η αποτροπή όλων των μεταφορών όπλων από το Ιράν στη Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του Λιβάνου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ν. Μικάτι αντέδρασε θετικά στην πρόταση για εκεχειρία.

Με τον Μικάτι συναντήθηκε χτες βράδυ στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, που αρκέστηκε να επισημάνει την ανάγκη αποκλιμάκωσης, προκειμένου να μην επεκταθεί ο πόλεμος σε ολόκληρη την περιοχή - την ίδια ώρα βέβαια η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τη «στρατηγική» συνεργασία με το Ισραήλ και αναπαράγει τα προσχήματα περί «δικαιώματος στην αυτοάμυνα»...

Στο μεταξύ, στην Υεμένη, ο ηγέτης του κινήματος Ανσαραλλάχ (γνωστοί ως «Χούθι»), Αμπντούλ Μάλικ Χούθι, μιλώντας σε ένα μεγάλο πλήθος που συγκεντρώθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας Σαναά, για να εκφράσει την αντίθεσή του στους πολέμους του Ισραήλ σε Λίβανο και Παλαιστινιακά Εδάφη, προειδοποίησε πως οι δυνάμεις του «δεν θα διστάσουν να υποστηρίξουν τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ». Τόνισε επίσης ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε τις επιθέσεις στον Λίβανο, προκειμένου να μην επιτρέψει στη Χεζμπολάχ «να υποστηρίξει τη Γάζα και τους Παλαιστίνιους».

Ασταμάτητες πολύνεκρες επιθέσεις στον Λίβανο

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε ασταμάτητα το αιματοκύλισμα του λιβανέζικου λαού, πραγματοποιώντας στη διάρκεια της νύχτας Τετάρτης προς Πέμπτη ξημερώματα 78 αεροπορικές επιδρομές με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Ανάμεσα στα τραγικά θύματα ήταν και τουλάχιστον 19 Σύροι πρόσφυγες (οι περισσότεροι γυναικόπαιδα) και ένας Λιβανέζος, που σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό του τριώροφου κτιρίου στο οποίο διέμεναν στο Γιουνίν, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Σύμφωνα με Σύρους ακτιβιστές, πάνω από 100 Σύροι πρόσφυγες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των μαζικών βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου τις τελευταίες μέρες, ανάμεσά τους 23 γυναίκες και 32 παιδιά.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φ. Αμπιάντ, κάνοντας χτες το απόγευμα τον ημερήσιο απολογισμό θυμάτων, ανέφερε συνολικά τον θάνατο 26 ατόμων.

Την Τετάρτη από τις ισραηλινές επιθέσεις σκοτώθηκαν 72 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 624 άλλοι.

Παράλληλα συνεχίστηκαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, όπου έχει το προπύργιό της η Χεζμπολάχ. Μεταξύ των στόχων ήταν χθες διοικητής της οργάνωσης. Σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Al Mayadeen», που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, από την επιδρομή στη Βηρυτό σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άτομα, μεταξύ των οποίων φέρεται πως είναι ο διοικητής της Χεζμπολάχ, αρμόδιος για επιχειρήσεις με drone, Μοχάμεντ Σρουρ. Η τύχη του παρέμεινε για ώρες αδιευκρίνιστη από λιβανικής πλευράς. Από την ίδια επίθεση που εξαπέλυσε ισραηλινό F-35, τραυματίστηκε αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων.

Απέναντι στις επιθέσεις αυτές, η Χεζμπολάχ απάντησε με νέο βομβαρδισμό εργοστασίου της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας Rafael στο βόρειο Ισραήλ, ενώ εξαπέλυσε δεκάδες ρουκέτες στο Κιριάτ Σμονά, κοντά στη Χάιφα και άλλες βόρειες περιοχές, προκαλώντας κυρίως υλικές ζημιές.

Το Κατάρ, διαπιστώνοντας την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει στα σκαριά καμία επίσημη μεσολάβηση για εκεχειρία στον Λίβανο και πως δεν γνωρίζει το παραμικρό για άμεση σύνδεση προτάσεων για εκεχειρία σε Γάζα και Λίβανο. Κατήγγειλε πως επιχειρείται στον Λίβανο η μετατροπή της χώρας σε «νέα Γάζα», τονίζοντας πως ο ισραηλινός στρατός και εκεί δεν κάνει απολύτως καμία διάκριση σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους.

Επιστρέφουν στη Συρία οι εκτοπισμένοι...

Πλάι στους εκατοντάδες νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες που προκαλούν από τα μέσα Σεπτέμβρη οι ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο, εξελίσσεται ο ξεριζωμός δεκάδων χιλιάδων Λιβανέζων πολιτών και Σύρων προσφύγων.

Εως την Τετάρτη υπολογίζονταν σε πάνω από 90.500 οι εκτοπισμένοι Λιβανέζοι και Σύροι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από τον νότιο και ανατολικό Λίβανο, ώστε να βρουν ασφαλέστερο καταφύγιο στην πρωτεύουσα, Βηρυτό.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως (σύμφωνα με στοιχεία του «Al Jazeera») από την αρχή της βδομάδας αναζήτησαν καταφύγιο στη Συρία 22.000 Σύροι πρόσφυγες και Λιβανέζοι εκτοπισμένοι άμαχοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθημερινές ισραηλινές απειλές για πολεμική κλιμάκωση (3/7/2024)
Κλιμάκωση των συγκρούσεων, με το Ισραήλ να απειλεί με «θερμό καλοκαίρι» (9/5/2024)
Επικίνδυνα «φιτίλια» ανάβουν σε όλη την περιοχή (18/11/2023)
Σοβαρή ένταση στα σύνορα (30/5/2006)
Προσπάθειες να "αποφευχθεί" μια σύρραξη (20/8/1997)
Προς υπογραφή "εκεχειρίας" (27/4/1996)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ