Σάββατο 18 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μειώνεται η ρωσική στρατιωτική δύναμη

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σε 700 Ρώσους στρατιώτες θα περιοριστεί η ρωσική συμμετοχή στην πολυεθνική, ΝΑΤΟϊκής ηγεσίας, δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), καθώς χτες ανακοινώθηκε η κατά το ήμισυ αποχώρηση της δύναμης των Ρώσων στρατιωτών απ' τη συγκεκριμένη σερβική επαρχία.

Οι πρώτοι εξήντα απ' τους περίπου 600 Ρώσους στρατιώτες που πρόκειται να επιστρέψουν στη Ρωσία μέσα στις επόμενες, λίγες, βδομάδες, αναχώρησαν χτες σιδηροδρομικώς. Σύμφωνα με το Ρώσο συνταγματάρχη, Σεργκέι Ανικοφ, οι πρώτοι εξήντα θα φθάσουν σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις μετά από ταξίδι μιας βδομάδας. Ο Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος δεν κατέστησε σαφείς τους λόγους που οδήγησαν τη Μόσχα να συρρικνώσει κατά το ήμισυ τη στρατιωτική της συμμετοχή στην KFOR. Εντούτοις, Δυτικός ΝΑΤΟικός αξιωματούχος είπε πως αυτό αποφασίστηκε για οικονομικούς λόγους.

Το καλοκαίρι του 1999 (λίγο μετά τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας), η ρωσική συμμετοχή στην KFOR αριθμούσε τουλάχιστον 3.000 άνδρες. Σε λίγες βδομάδες, η ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο δε θα ξεπερνά τους επτακόσιους και θα εστιαστεί, ως επί το πλείστον, στο αεροδρόμιο της πόλης Σλάτινα (απέχει 10 χλμ. απ' την πρωτεύουσα Πρίστινα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ