Σάββατο 18 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Κατά λάθος» σφαγή σε γαμήλια τελετή...

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Τουλάχιστον 10 Αφγανοί χωρικοί σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό αμερικανικών αεροσκαφών σε χωριό της περιοχής Σαμπαρί, στην ανατολική επαρχία Κοστ, μεταδίδουν τα πρακτορεία Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος και Ρόιτερς. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, διερχόμενα ελικόπτερα της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας νόμισαν ότι οι πυροβολισμοί στη διάρκεια μιας γαμήλιας γιορτής ήταν εναντίον τους και κάλεσαν βομβαρδιστικά, τα οποία εξαπέλυσαν μια κόλαση πυρός που διήρκεσε για πολλές ώρες.

Η Κοστ θεωρούνταν «προπύργιο» της Αλ-Κάιντα, ωστόσο σήμερα το αεροδρόμιο της πόλης αποτελεί τη βάση των αμερικανικών δυνάμεων που καταδιώκουν τα μέλη της. «Τα (αμερικανικά) αεροπλάνα εξακολουθούν να πετούν και οι πανικόβλητοι χωρικοί δεν μπορούν να περισυλλέξουν (άλλα) σορούς και τραυματίες», μετέδωσε το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος, επικαλούμενο πληροφορημένες πηγές.

Στην κοντινή επαρχία Πάκτια, στο μεταξύ χθες, ο διοικητής της βρετανικής δύναμης του Αφγανιστάν δήλωνε πως κάπου χίλιοι Βρετανοί και Αυστραλοί στρατιώτες λαμβάνουν μέρος σε συγκρούσεις με μαχητές Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα, ενώ νωρίτερα αυστραλιανή στρατιωτική μονάδα είχε δεχτεί πυρά στην επαρχία. Ο στρατηγός Ρότζερ Λέιν είπε πως συμμαχικές δυνάμεις «συγκρούστηκαν με τον εχθρό και ορισμένοι (αντίπαλοι) σκοτώθηκαν».

Χθες, επίσης, «επανεμφανίστηκε» ο ηγέτης των Ταλιμπάν, ο μουλάς Μοχαμάντ Ομάρ, με μια συνέντευξη που φέρεται να παραχώρησε σε σαουδαραβική εφημερίδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ομάρ, ο οποίος δεν έχει εντοπιστεί, απειλεί τις ΗΠΑ ότι στο Αφγανιστάν θα αντιμετωπίσουν «φωτιά... την κόλαση και μια ολοκληρωτική ήττα», δηλώνει πως «ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι ζωντανός» και ξαναλέει ότι ο πόλεμος στη χώρα του «μόλις άρχισε». Η αραβόφωνη εφημερίδα Ασχάρκ αλ-Αουσάτ, που εκδίδεται στο Λονδίνο, γράφει ότι ο Ομάρ κρύβεται στα βουνά του Αφγανιστάν. Εάν η συνέντευξη είναι αυθεντική, σχολίαζε χθες αναλυτής του BBC, αποτελεί ένα πλήγμα στην εικόνα των συμμαχικών δυνάμεων και εκείνων της κυβέρνησης Καρζάι, που δεν έχουν μπορέσει ακόμη να τον εντοπίσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ