Κυριακή 19 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύγκρουση για χάλυβα και αγροτικές επιδοτήσεις

Κλίμα σύγκρουσης χαρακτήρισε τις συνομιλίες των υπουργών Εμπορίου και Οικονομικών των 30 κυρίως βιομηχανοποιημένων χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Παρίσι. Φυσικά το κύριο θέμα ήταν οι δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση Μπους στα εισαγόμενα χαλυβουργικά προϊόντα και οι επιδοτήσεις στην αγροτική οικονομία των ΗΠΑ. O Αντριου Νάτσιος, από την αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης, κάλεσε τους Ευρωπαίους «να σταματήσουν την προστατευτική τους στάση και να κοιτάξουν τις δικές τους πολιτικές, αυτές ακριβώς που δημιουργούν το πρόβλημα».

Στις συνομιλίες κατατέθηκε ανακοίνωση της Ομάδας Κέιρνς, του 18μελούς συνασπισμού αγροτικών χωρών, από την Αυστραλία και τον Καναδά έως την Παραγουάη και τις Φιλιππίνες, όπου οι ΗΠΑ επικρίνονται για τις επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα, «που θα φτάσουν στα 180 δισ. δολάρια έως την ερχόμενη δεκαετία. Το τεράστιο μέγεθος αυτού του πακέτου θα πλήξει τους αγρότες σε όλον τον κόσμο», ανακοίνωσε ο συνασπισμός, για να προσθέσει ότι «οι συνέπειες αυτής της κίνησης θα είναι ιδιαίτερα καταστροφικές για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τους εξαγωγείς τροφίμων αλλά και τους εισαγωγείς».

Η αμερικανική αντιπροσωπεία άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να εμμείνει στις θέσεις της. Κι αυτό παρά τις διαμαρτυρίες σημαντικών εμπορικών εταίρων της Ουάσιγκτον, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ιαπωνία: Ηδη στο Τόκιο, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τους δασμούς που έχει επιβάλει ως αντίμετρα στη στάση των HΠA, ενώ ο εμπορικός εκπρόσωπος των Βρυξελλών, Πασκάλ Λαμί, που παραβρέθηκε στις συνομιλίες, επρόκειτο να συναντηθεί διμερώς με υπουργούς από την Αυστραλία και άλλες χώρες, πλην των HΠA.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠOE) λίστα με αμερικανικές εξαγωγές ύψους 2,5 δισ. ευρώ (2,28 δισ. δολαρίων), που πιθανώς να υποστούν εμπορικές κυρώσεις τους προσεχείς μήνες, στο πλαίσιο του αγώνα της κατά των δασμών στο χάλυβα. H διαδικασία αυτή ανοίγει το δρόμο για την επιβολή αντιποίνων στους δασμούς του χάλυβα εντός ενός μηνός. H Κομισιόν πρέπει να εξασφαλίσει τελική έγκριση από τις κυβερνήσεις της EE πριν επιβάλει τα μέτρα, τα οποία έχουν στόχο να πείσουν τις HΠA να άρουν τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ