Τρίτη 21 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Πώς προωθείται μέσω της ΤΑ, όταν οι διοικήσεις της υπηρετούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, η αντιαγροτική πολιτική που συναποφασίζουν η Κομισιόν και οι εθνικές κυβερνήσεις; Ποιες οι συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες; Πώς αυτοί πρέπει να απαντήσουν για να προστατέψουν το βιος και το μέλλον τους;

Απάντηση:

Τελευταία, δραστηριότητα στην αγροτική οικονομία αναπτύσσουν και οι αγροτικοί καποδιστριακοί δήμοι, με την πρόσληψη 500 γεωτεχνικών. Κάποιες δημοτικές αρχές, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις που έρχονται από τις Βρυξέλλες και κατόπιν από το υπουργείο Γεωργίας, επιφυλάσσουν στους υπαλλήλους τους γεωτεχνικούς έναν ρόλο, που δεν περιορίζεται στην κατασκευή και συντήρηση του δημοτικού πρασίνου. Αντίθετα, τους χρησιμοποιούν για την εκλαΐκευση των Κοινοτικών Κανονισμών στους δημότες-αγρότες. Στόχος τους είναι η καλύτερη εφαρμογή της ΚΑΠ, συγκαλύπτοντας τον αντιαγροτικό της χαρακτήρα.

Προπαγανδίζονται απ' αυτούς συνειδητά και μεθοδευμένα, ως ωφέλιμα για τους αγρότες, τα «κίνητρα», οι «επιδοτήσεις» και τα κονδύλια διαφόρων κοινοτικών προγραμμάτων και κανονισμών. Αποκρύπτεται η αποσπασματικότητα αυτών των μέτρων. Αποσιωπώνται παντελώς οι αντιαγροτικοί στόχοι των προγραμμάτων και κανονισμών, οι μεσομακροπρόθεσμες δυσμενείς συνέπειες.

Ως δικαιολογία γι' αυτήν την επιλεκτική τακτική, υποστηρίζουν ότι οι Κανονισμοί και τα Προγράμματα είναι δεδομένα, έχουν προαποφασιστεί και δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να εφαρμοστούν. Οτι η ανατροπή τους, η αλλαγή τους, προς το συμφέρον των μικρομεσαίων αγροτών, δεν εξαρτάται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ισχυρίζονται ότι δήθεν το μόνο που μπορεί να κάνουν οι δήμοι είναι η ενημέρωση και η τεχνική βοήθεια των αγροτών, για να εφαρμόσουν με τέτοιον τρόπο τους Κανονισμούς, που να μεγιστοποιούνται τα οφέλη από τα θετικά, τάχα, στοιχεία τους και να περιορίζονται οι αρνητικές συνέπειες από τους αντιαγροτικούς στόχους.

Απ' αυτό γίνεται καθαρό ότι, στα πλαίσια της διαχειριστικής λογικής, οι συμβιβασμένες δημοτικές αρχές συμβάλλουν στην υποταγή στην ΚΑΠ, αποπροσανατολίζουν τους αγρότες, καλλιεργούν τη μοιρολατρία και εμποδίζουν την ανάπτυξη των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ανατροπή της ΚΑΠ.

Απάντηση σε αυτό το αντιλαϊκό σκηνικό μπορεί να δώσει μόνο μια δημοτική αρχή που θα αποκάλυπτε το ρόλο των Κοινοτικών Προγραμμάτων και Κανονισμών, ως μηχανισμών υλοποίησης της αντιαγροτικής ΚΑΠ. Αιρετοί που θα συνέβαλλαν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, στην οργάνωση της πάλης για να ανατραπεί, στο σύνολό της, η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων, θα αποτελούσαν ένα σημαντικό στήριγμα για τη μικρομεσαία αγροτιά.

Βεβαίως μια αγωνιστική Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αρκεί. Δεν μπορεί από μόνη της να αποτρέψει την εφαρμογή της περιγραφόμενης παραπάνω αντιαγροτικής πολιτικής. Ομως μπορεί και πρέπει να αποκαλύψει το χαρακτήρα της και τους υπεύθυνους για τη χάραξη και την εφαρμογή της, στους μικρομεσαίους αγρότες. Μπορεί και πρέπει να συμβάλλει και να συμμετέχει στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Αυτή τους η δραστηριότητα θα πρέπει να αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για την ανάδειξη, από τους μικρομεσαίους αγρότες, αιρετών στις διοικήσεις των νομαρχιών, των δήμων και των κοινοτήτων. Αν σκεφτούν, αν ψηφίσουν έτσι, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα έχουν ένα ακόμη γερό στήριγμα-όπλο στην πάλη τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ