Τρίτη 21 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Χιλιάδες και χιλιάδες οι συνεχιστές στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη

Ηταν μια Μαραθώνια Πορεία που τα είχε όλα: Πρωτοφανή, για τα τελευταία χρόνια, μαζικότητα μια που ξεκίνησαν από τον Τύμβο διπλάσιοι πάνω - κάτω ειρηνοδρόμοι από τους αντίστοιχους περσινούς. Διεθνή διάσταση, με τη συμμετοχή σ' αυτήν των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κινημάτων Ειρήνης, που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ειρήνης. Παλμό, τραγούδια, συνθήματα που εξελίσσονταν σε αντιιμπεριαλιστικά ξεσπάσματα, όπως αυτά έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την ισραηλινή και αμερικάνικη πρεσβεία. `Η σε «κραυγή» διαμαρτυρίας ενάντια στον αποκλεισμό που τα ΜΜΕ έχουν επιβάλει στις εκδηλώσεις του «αντιιμπεριαλιστικού μήνα Μάη», όπως έξω από το κτίριο της ΕΡΤ. Και έναν ήλιο απρόσμενα ζεστό, να τσουρουφλίζει, κυριολεκτικά, τους αγωνιστές της Ειρήνης, μεγαλώνοντας έτσι το πείσμα τους να τον «νικήσουν» και να φτάσουν στο τέρμα: Στην πλατεία Συντάγματος.

Τύμβος Μαραθώνα, ώρα οκτώ το πρωί. Με το κεντρικό πανό της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,(ΕΕΔΥΕ), «Εμπρός με τους λαούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών. Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό», να δεσπόζει στο χώρο, αρχίζει η τελετή έναρξης. Στο χώρο παραβρίσκονται πολλοί επώνυμοι (εκπρόσωποι κομμάτων και νεολαιών, δήμαρχοι και υποψήφιοι δήμαρχοι από πολλές πόλεις, υποψήφιοι νομάρχες κλπ.) και εκατοντάδες ανώνυμοι αγωνιστές της Ειρήνης, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν κατακλύσει το χώρο έξω από τον Τύμβο και ...παίρνουν θέση.

Ο Γρηγόρης Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, στην εναρκτήρια ομιλία, σημειώνει την επικαιρότητα της πορείας Ειρήνης, σήμερα που ο λαός της Παλαιστίνης δολοφονείται άνανδρα, σήμερα που τα μεγάλα συμφέροντα απεργάζονται τη συμμετοχή της χώρας μας σε διάφορες «ειρηνευτικές εκστρατείες»... Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αγωνιστή της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, που δολοφονήθηκε στις 22 Μάη 1963, από τον παρακρατικό μηχανισμό και ...η πορεία ξεκινά.


Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, συνοδοιπόρος του Γρηγόρη Λαμπράκη, στην πρώτη Μαραθώνια Πορεία, μαζί με τους γιους του μάρτυρα, Γιώργο και Γρηγόρη, προπορεύονται στη μεγαλύτερη Μαραθώνια Πορεία των τελευταίων ετών, κρατώντας συμβολικά τη δάδα της Ειρήνης. Οι χιλιάδες αγωνιστές τούς ακολουθούν.

Φτάνοντας στη Νέα Μάκρη, οι ειρηνοδρόμοι, πραγματοποιούν την πρώτη στάση. Εκεί ο Γ. Βογιατζής αντιδήμαρχος της πόλης και ο Γ. Τσίκαλης της Επιτροπής Ειρήνης Ν. Μάκρης απευθύνουν χαιρετισμό στην πορεία. Μήνυμα προς τους μαραθωνοδρόμους της Ειρήνης διαβάζει το 15μελές Συμβούλιο του Γυμνασίου της πόλης.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι, οι διαδηλωτές φτάνουν στον επόμενο σταθμό, την Ραφήνα. Ευκαιρία για λίγη ξεκούραση, καθώς ο Γιώργος Σύρος, γραμματέας του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ υποδέχεται εκ μέρους των αντιστασιακών της περιοχής τους οδοιπόρους της ειρήνης.

Οι διαδηλωτές «σηκώνουν τα πανό και ξεκινάνε». Παίρνουν το δρόμο προς το Πικέρμι, χωρίς να χάσουν ούτε στιγμή τον παλμό, τα συνθήματα, τα «πειράγματα» ο ένας προς τον άλλον, τις συζητήσεις αναμεταξύ τους για το παρόν και το μέλλον του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας. Περίπου στη 1.30 μ.μ. η πορεία μπαίνει στο Πικέρμι και εκεί γίνεται μια στάση περίπου 40 λεπτών. Ο Γ. Κόκκαλης, πρόεδρος του Παραρτήματος Ειρήνης Ραφήνας - Ν. Μάκρης και περιχώρων υποδέχεται τους μαραθωνοδρόμους, με σύντομο χαιρετισμό.

«Παλαιστίνη είσαι η πατρίδα μου»


Μια μάνα έχει πάρει αγκαλιά το παιδί της και προσπαθεί να προστατευτεί από τις σφαίρες των Ισραηλινών στρατιωτών. «Ο,τι πάρθηκε με τη βία, δε γυρίζει παρά μόνο με τη βία», γράφει στη ζωγραφιά του ο Ισλάμ Αχμέτ Αλμασνί, μαθητής της Α' Λυκείου στη Ραμάλα, ενώ ένας άλλος μαθητής της Ε' δημοτικού στη Βηθλεέμ, ο Αλα Μοχάμετ Σαλάχ υπογράφει: «Παλαιστίνη είσαι η πατρίδα μου, η μνήμη σου στην καρδιά μου. Δε σε ξεχνώ σ' όλη μου τη ζωή».

Είναι η πρώτη εικόνα που βλέπουν οι οδοιπόροι της ειρήνης, στο Αθλητικό Κέντρο Παλλήνης «Γρηγόρης Λαμπράκης», εκεί όπου έχουν στηθεί ζωγραφιές Παλαιστινίων και Ελλήνων μαθητών με θέμα την ειρήνη. Εκεί παίρνουν το λόγο, για να μιλήσουν στους οδοιπόρους της ειρήνης ο Σπύρος Κωσταντάς, δήμαρχος Παλλήνης, ο Δημήτρης Φράγκος, νομάρχης Αν. Αττικής, η Καίτη Παφίλη εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Γέρακα και Ραφήνας, η Βούλα Λίτσιου εκ μέρους της ΟΓΕ και οι δύο γιοι του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος και Γρηγόρης. Αμέσως μετά ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό του Δήμου Παλλήνης.

Η πορεία ξεκινάει για την επόμενη στάση στην Αγία Παρασκευή. Οι μαραθωνοδρόμοι σ' όλο το δρόμο δε σταματούν στιγμή να φωνάζουν συνθήματα για την ειρήνη και τη φιλία των λαών και να διατυπώνουν το αίτημα: «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια». Εξω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης το κίνημα ειρήνης καταγγέλλει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όχι μόνο για τη μη προβολή σημαντικών γεγονότων, αλλά και για τις επανειλημμένες προσπάθειες αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού.

Θερμή κι αγωνιστική ήταν η υποδοχή που επιφυλάσσεται στους μαραθωνοδρόμους στην Αγία Παρασκευή και αρκετός ο κόσμος που από εκεί και πέρα ενώνεται με την πορεία, ενώ θερμές κι εμψυχωτικές είναι και οι αντιδράσεις του κόσμου που συναντιέται με τους αγωνιστές της ειρήνης, τα χειροκροτήματα και τα «μπράβο», μέσα από περαστικά αυτοκίνητα, από πεζοδρόμια και μπαλκόνια.

Από τη μικρή εξέδρα που έχει στηθεί στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής σύντομους χαιρετισμούς απευθύνουν ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης εκ μέρους του ΠΑΜΕ και ο Γιάννης Πρωτούλης, εκ μέρους της Επιτροπής Αθήνας της «Δράσης - Θεσσαλονίκη 2003». Την πορεία ακολουθούν από εκείνο το σημείο και μετά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του Κόμματος, ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

Ξεκινάμε και πάλι. Βροχή τα συνθήματα έξω από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά». Ο κόσμος χειροκροτεί από το πεζοδρόμιο κι ενώνεται με το Σώμα της πορείας, η οποία φτάνει στον επόμενο σταθμό της: την Ισραηλινή πρεσβεία. Η αλληλεγγύη στο ματωμένο και σκληρά αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό έδινε το στίγμα της φετινής Μαραθώνιας Πορείας κι αυτό δεν μπορούσε παρά να εκφραστεί και με μια σύντομη στάση διαμαρτυρίας στη ζωσμένη από αστυνομικές δυνάμεις ισραηλινή πρεσβεία.

Μετά, σειρά είχε η Αμερικανική πρεσβεία. «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», μια φωνή από χιλιάδες στόματα, δίνει τον παλμό της πορείας που όλο και πυκνώνει. Εκεί, μπροστά από το σύμβολο του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ενώθηκαν με τους μαραθωνοδρόμους οι αγωνιστές του «Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Ειρήνη», που συνεδρίαζε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στους διαδηλωτές ο πρόεδρός του, ναύαρχος Ερμαν Σμέλινγκ κι όλοι μαζί ύψωσαν τα πανό τους και ξεκίνησαν για την τελική ευθεία, την κατάληξη της πορείας στην πλατεία Συντάγματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη (2002-05-18 00:00:00.0)
Ο πρωτοπόρος μαραθωνοδρόμος της ειρήνης (1997-05-18 00:00:00.0)
Ο πρωτοπόρος μαραθωνοδρόμος της ειρήνης (1997-05-18 00:00:00.0)
Το κίνημα ειρήνης σε συναγερμό (1997-05-11 00:00:00.0)
Το κίνημα ειρήνης σε συναγερμό (1997-05-11 00:00:00.0)
Μαραθωνοδρόμοι της ειρήνης (1996-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ