Προετοιμασία της ΕΕ για γενικευμένο πόλεμο
Ορισμένες αναλύσεις αναφέρουν ότι οι προσπάθειες αυτές «υπονομεύονται» από τις αποφάσεις της προεδρίας Μπάιντεν, όπως η άδεια για χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία, ενώ υπάρχει και αρθρογραφία που κάνει αντιθέτως λόγο για «δώρο Μπάιντεν στον Τραμπ», υποστηρίζοντας ότι με τις κινήσεις αυτές τού προσφέρει «επιπλέον χαρτιά» ενόψει πιθανών διαπραγματεύσεων.
Και στις δύο περιπτώσεις αυτό που μένει «εκτός κάδρου» είναι η ουσία: Η συνεχής πορεία κλιμάκωσης της σύγκρουσης, το «άπλωμά» της σε ολοένα περισσότερα μέτωπα σε όλο τον κόσμο, οι εντατικές πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων για γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση - στοιχεία που δεν αναιρούνται από διαφοροποιήσεις τακτικής ή από ενδεχόμενα μελλοντικά παζάρια για ορισμένους προσωρινούς και αβέβαιους συμβιβασμούς.
Αρχικά να σημειωθεί ότι στη συνάντηση Μπάιντεν - Τραμπ, την προηγούμενη βδομάδα στον Λευκό Οίκο, θεωρείται μάλλον απίθανο ο απερχόμενος Πρόεδρος να μην τον ενημέρωσε σχετικά με την επικείμενη έγκριση για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Τους τελευταίους μήνες της θητείας του, ο Μπάιντεν πρόσφερε στην Ουκρανία διάφορες στρατιωτικές δυνατότητες: Εκτός από το δικαίωμα χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας, την περασμένη βδομάδα έδωσε στρατιωτικό πακέτο με νάρκες ξηράς κατά προσωπικού. Η χρήση τους απαγορεύεται από περισσότερες από 150 χώρες, αλλά όχι από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε επίσης την αποστολή στρατιωτικών εργολάβων των ΗΠΑ στην Ουκρανία, για να επισκευάζουν κρίσιμο στρατιωτικό υλικό. Οι ΗΠΑ «ανέχτηκαν» την επίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, ενώ ΝΑΤΟικά κράτη, όπως η Δανία, η Ολλανδία κ.ά., επίσπευσαν την αποστολή αμερικανικών μαχητικών F-16.
Καμία από όλες αυτές τις κινήσεις στρατιωτικής κλιμάκωσης των ΗΠΑ δεν πρόκειται να «αλλάξει το παιχνίδι» στο πεδίο της μάχης, όπου τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν σταθερά, παραδέχονται Αμερικανοί και άλλοι «Δυτικοί» αξιωματούχοι - ωστόσο όλες αυτές οι κινήσεις συσσωρεύουν κι άλλο μπαρούτι, όπως επιβεβαιώνει όλη η πορεία του πολέμου, αλλά και οι πυκνές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν θεωρείται ταυτόχρονα ότι μπορεί να δημιουργήσουν ένα νέο στάτους κβο για τη θητεία Τραμπ, ώστε να διαπραγματευτεί μια «διευθέτηση» με τη Ρωσία στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις, οι αποφάσεις αυτές ενδέχεται να αξιοποιηθούν ως ένα «χρήσιμο εργαλείο» στις όποιες διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, και να μην παραχωρηθεί τίποτα από τα παραπάνω χωρίς αντάλλαγμα.
Ηδη διατυπώνονται «εικασίες» και γίνονται βολιδοσκοπήσεις σχετικά με το πώς θα έμοιαζε ένας συμβιβασμός στην Ουκρανία, και ιδιαίτερα τι είδους «εγγυήσεις ασφαλείας» θα δίνονταν στο Κίεβο και πώς θα διαμορφωνόταν η «αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις, για να διασφαλίσουν οποιαδήποτε «ειρηνευτική συμφωνία» μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας για την οποία θα μεσολαβήσει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, δήλωσε ο Εσθονός ΥΠΕΞ Μ. Τσάκνα.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ για το Κίεβο «θα ήταν η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας», είπε, αλλά «χωρίς τις ΗΠΑ αυτό είναι αδύνατο». Ετσι, η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία για τη διασφάλιση μιας συμφωνίας θα ήταν «η δεύτερη καλύτερη λύση».
Ορισμένοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σκέφτονται να δώσουν πίσω στην Ουκρανία τα πυρηνικά όπλα από τα οποία παραιτήθηκε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ανέφεραν την Παρασκευή οι «New York Times».
Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η αύξηση των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία είναι απίθανο να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο μάχης βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορεί να βοηθήσει το Κίεβο να ενισχύσει τη στάση του σε περίπτωση που επιτευχθεί εκεχειρία, γράφει το δημοσίευμα.
Η Ουκρανία ανέπτυξε το «σχέδιο νίκης» λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ, επεσήμανε δημοσίευμα των «Financial Times», υπογραμμίζοντας ότι στη σύνταξη του σχεδίου συμμετείχαν «σύμμαχοι της Ουκρανίας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων Ρεπουμπλικάνων».
Μάλιστα, σύμφωνα με τους FT, όταν ο Ζελένσκι παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» στον Tραμπ, τον περασμένο Σεπτέμβρη, αυτός έδειξε ενδιαφέρον τουλάχιστον για δύο σημεία του: Την αντικατάσταση ορισμένων αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη με ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες μετά το τέλος του πολέμου, και τη χρησιμοποίηση των πλούσιων φυσικών πόρων της Ουκρανίας από «δυτικούς» επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα παρουσιάστηκε στον Tραμπ η δυνατότητα της Ουάσιγκτον να ελέγχει τους επενδυτές στην Ουκρανία, προκειμένου να αποφευχθεί η εισροή κινεζικών κεφαλαίων.
Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ προετοιμάζεται για γενικευμένο πόλεμο, ακόμα κι αν επιτευχθεί ένας προσωρινός συμβιβασμός στην Ουκρανία.
Είναι ενδεικτικό ότι οι στρατιωτικές δαπάνες των κρατών - μελών της ΕΕ πρόκειται να φτάσουν το 2024 στο δυσθεώρητο ποσό των 326 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ, όπως δείχνουν στοιχεία που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας.
«Το 2% του ΑΕΠ δεν θα είναι αρκετό για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά την περασμένη βδομάδα ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ.
Οι κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να χρειαστεί να διπλασιάσουν τις «αμυντικές» δαπάνες «για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, καθώς και το ενδεχόμενο μιας μικρότερης αμερικανικής στήριξης υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ», σύμφωνα με έκθεση του «Bloomberg Intelligence».
Ειδικότερα, τα 15 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ πιθανώς θα χρειαστεί να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους επενδύσεις, από 320 δισ. ευρώ ετησίως, έως και σε 700 δισ. ευρώ.
Η Κομισιόν υπογραμμίζει την «ανάγκη» πρόσθετων 500 δισ. ευρώ σε «αμυντικές» επενδύσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Προ ημερών η Κομισιόν αποφάσισε τα κεφάλαια από τα λεγόμενα Ταμεία Συνοχής (το 1/3 του τρέχοντος κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ 2021 - 2027, περίπου 392 δισ. ευρώ) να ανακατευθυνθούν προς επενδύσεις σε εξοπλισμούς και στρατιωτικές υποδομές.