Η σύμβαση υπογράφτηκε παρουσία του (τότε) πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Ντ. Γκλάντσεβ, του Αμερικανού πρέσβη στη Σόφια Κ. Μέρτεν και της επικεφαλής της USTDA, Ενοχ Τ. Εμπονγκ, με στόχο τη διάθεση 1,5 εκατ. δολαρίων μόνο για να μελετηθούν τα πλεονεκτήματα της κατασκευής δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέουν Τουρκία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Αλβανία και Μαυροβούνιο, με δυνατότητα πρόσβασης στην Ιταλία - όπως ανέφερε η ανάρτηση.
Η εργοδοτική οργάνωση παρέθετε εκτενή αποσπάσματα από τις επισημάνσεις της Εμπονγκ για τον στόχο της μελέτης σκοπιμότητας που «θα πρέπει να δείξει τη βιωσιμότητα και την αναγκαιότητα της κατασκευής τεσσάρων νέων γραμμών μεταφοράς για την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς Ρουμανία, Ελλάδα, Τουρκία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», προκειμένου «ως αποτέλεσμα» να επιτραπεί «η σύνδεση περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο δίκτυο», με τη «δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας μέσω διευρυμένης ικανότητας για τη μετάδοση πράσινης ενέργειας...»
Ο δε Αμερικανός πρέσβης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο έργο», που εκτός από «εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας» και το «να έχουμε όλο και περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ», με τη «μελέτη σκοπιμότητας θα θέσει επίσης τα θεμέλια για το άνοιγμα ακόμη μεγαλύτερων ευκαιριών για εξαγωγές ενέργειας προς την Τουρκία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, την Ελλάδα, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και πιθανώς την Ιταλία».
Ενώ ο Μαλίνοφ χαρακτήρισε την USTDA «έναν αξιόπιστο και ολοκληρωμένο εταίρο, του οποίου η τεχνογνωσία και ο επαγγελματισμός αποτελούν αναμφισβήτητο κεφάλαιο για την ανάπτυξη των σχέσεών μας, των έργων μας και για την ανάπτυξη της βουλγαρικής ενεργειακής βιομηχανίας», που πρωτοστατεί σε ένα έργο το οποίο - επέμεινε - «όταν υλοποιηθεί, θα επιτύχουμε αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο της Βουλγαρίας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής». Καταλήγοντας, τόνισε ότι θα αναπτυχθούν «μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής και διασφάλισης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή» και «οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, για παράδειγμα, μπορούν να προσφέρουν έργα στην περιοχή της Κασπίας και στη Βόρεια Αφρική».