Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανεκτίμητοι σερβικοί θησαυροί

Τοιχογραφίες από τα Μοναστήρια του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων που φυλάσσονται από τη λήξη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου στο Εθνικό Μουσείο του Βελιγραδίου θα παρουσιαστούν (16/2-1/3) στην Αποθήκη Γ` του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Οι τοιχογραφίες είναι πιστά αντίγραφα, έργα μεγάλων αγιογράφων (12ος και 13ος αιώνας), στα οποία η συντήρηση «αποτυπώνει» την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν κατά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν. Από τα 1.300 έργα που φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο του Βελιγραδίου, στην Ελλάδα εκτίθενται τα 41. Πρόκειται για τοιχογραφίες από τα Μοναστήρια του Πατριαρχείου του Πετς, της Παναγίας Λιέβισκα, του Ντέτσανι και το μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα, το οποίο υπέστη μεγάλη καταστροφή από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

Τα έσοδα της έκθεσης (έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα και στο Ηράκλειο) θα διατεθούν για την αναστήλωση των μνημείων πολιτισμού της Γιουγκοσλαβίας που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με τον γενικό πρόξενο της Γιουγκοσλαβίας στη Θεσσαλονίκη, Μπόρκο Ντουζάκοβιτς, συνολικά στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου έχουν πληγεί 80 Μοναστήρια και εκκλησίες, εξαιτίας των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, αλλά και των λεηλασιών που ακολούθησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ