Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενας «αιώνιος μαθητής»

Στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, προχθές το βράδυ ο δημοσιογραφικός και θεατρικός κόσμος, αλλά και αναγνώστες του Μάριου Πλωρίτη, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμή του το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ. Για το συγγραφέα, κριτικό, δημοσιολόγο, μεταφραστή και σκηνοθέτη μίλησαν προλογικά ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Νίκος Κιάος και ο Βαγγέλης Ψυρράκης (αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενωσης), δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στον Λέοντα Καραπαναγιώτη (διευθυντή των «Νέων»), ο οποίος αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική δουλιά του Μ. Πλωρίτη και στον σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο.

Ο τελευταίος μίλησε για τις σκηνοθεσίες (περισσότερες από 20), τις μεταφράσεις του, την κινηματογραφική και θεατρική κριτική που έγραφε ο «μεγάλος δάσκαλος» και «τρομερός κριτικός». Στη συνέχεια οι ηθοποιοί Μάγια Λυμπεροπούλου και Γρηγόρης Βαλτινός διάβασαν κομμάτια από κείμενα του Μ. Πλωρίτη.

Ο Μάριος Πλωρίτης, με συγκίνηση «απολογούμενος», δήλωσε «αιώνιος μαθητής». Μιλώντας για την πορεία του, μεταξύ άλλων είπε: «Γεννηθήκαμε σε εποχές εθνικών καταστροφών, μεγάλων περιπετειών, πολέμων. Αυτό ήταν και ατυχία και τύχη. Τα χρόνια αυτά ήταν ανεπανάληπτο σχολείο για όσους ήθελαν να διδαχθούν. Σφυρηλατηθήκαμε με ανοχές και αντιστάσεις». Αναφερόμενος στη δημοσιογραφική αφετηρία του τόνισε: «Γράφαμε όσα περισσότερο γίνεται με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια και τη μέγιστη σαφήνεια. Αυτό θεωρείται ως προσόν του συγγραφέα και του φιλοσόφου. Είναι το πρωταρχικό χρέος του. Ο Τύπος δεν είναι σχολείο μόνον για τους αναγνώστες, αλλά και γι' αυτούς που γράφουν. Μπορεί να άσπρισαν τα μαλλιά μου, αλλά ακόμα ανακαλύπτω θησαυρούς σ' αυτή τη γλώσσα. Η γλώσσα είναι κιβωτός της ιστορίας και απόσταγμα των δοκιμασιών και των κατακτήσεων χρόνων».

Ο Μ. Πλωρίτης μίλησε και για το άλλο «σχολείο», στο οποίο ακόμη θητεύει, το θέατρο, αρχίζοντας από το «Θέατρο Τέχνης» στα χρόνια της Κατοχής. Το θέατρο, για τον Μ. Πλωρίτη, παρέχει μια «θύρα» για την ερμηνεία του «ανθρώπινου μυστικού λαβυρίνθου», όπως και η αδιάκοπη μάθηση που μόνο μ' αυτή «μπορείς να φτάσεις σε κάποια γνώση και αυτογνωσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ