Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Νέες θυσίες για εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους

Τους συνήθεις προπαγανδιστικούς μύθους για δήθεν «αυξημένο εισόδημα για εργαζόμενους και συνταξιούχους» το 2025 επαναλάμβαναν τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή τα κυβερνητικά στελέχη. Σκόπιμα όμως απέφυγαν να «διαβάσουν» τους αριθμούς του κρατικού προϋπολογισμού, που αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας πως και το επόμενο έτος, ούτε οι συνταξιούχοι ούτε οι εργαζόμενοι θα δούνε βελτίωση των εισοδημάτων τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ασφαλιστικά ταμεία και το 2025 θα παρουσιάσουν πλεόνασμα 647 εκατ. ευρώ, από 958 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ την ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να επιβιώσουν με μια «αύξηση» μόλις κατά 2,4% στις συντάξεις τους, όταν ακόμα και ο επίσημος πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 2,7%! Και, βέβαια, τουλάχιστον 600.000 συνταξιούχοι, εξαιτίας της «προσωπικής διαφοράς», δεν θα δούνε καμία αύξηση, όπως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις και στις επικουρικές συντάξεις. Η καθήλωση, που στην πραγματικότητα συνεπάγεται μείωση των συντάξεων, αποτυπώνεται και στις μεταβιβάσεις του τακτικού προϋπολογισμού για συντάξεις, οι οποίες μειώνονται κατά 512 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 3,3%!

Η επίθεση στους συνταξιούχους εκφράζεται και με τη συνεχιζόμενη αφαίμαξη των συντάξεών τους από το «χαράτσι» της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τον ΑΚΑΓΕ, που το 2025 θα ανέλθει στα 886 εκατ. ευρώ, όσα και φέτος. Συγκεκριμένα, στις κύριες συντάξεις, το χαράτσι ανέρχεται στα 766 εκατ. ευρώ και στις επικουρικές στα 120 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μόνο μέσα σε δύο χρόνια από την τσέπη των συνταξιούχων αφαιρούνται 1,772 δισ. ευρώ.

Διαφημίζει η κυβέρνηση ακόμα μια μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ανεβάζοντας τη σωρευτική μείωσή τους από το 2019 σε 5,4 ποσοστιαίες μονάδες (από 40,56% σε 35,16%). Πρόκειται για ένα καραμπινάτο μέτρο υπέρ των επιχειρήσεων και μάλιστα των πιο μεγάλων, αφού η απαλλαγή αυτή ανοίγει νέες τρύπες στα Ταμεία, τις οποίες στη συνέχεια επικαλούνται για μείωση των συντάξεων, ενώ μειώνει επί της ουσίας τον συνολικό μισθό των εργαζομένων, χωρίς η απαλλαγή που αφορά τις δικές τους ασφαλιστικές εισφορές να βελτιώνει ουσιαστικά τους μισθούς τους. Αρκεί να αναφερθεί πως σε έναν μισθό 1.000 ευρώ το «όφελος» για τον εργαζόμενο το 2025 από τη μείωση κατά 0,5% στον κλάδο Υγείας θα είναι μόλις 5 ευρώ τον μήνα! Την ίδια στιγμή μια μεγάλη επιχείρηση με δεκάδες εργαζόμενους θα έχει τεράστιο όφελος.

Αντίστοιχα, ο κρατικός προϋπολογισμός (δηλαδή οι φορολογούμενοι) θα επιβαρυνθεί με 240 εκατομμύρια ευρώ που θα κατευθυνθούν προς τον e-ΕΦΚΑ προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» του ΤΕΚΑ, δηλαδή του νέου ιδιωτικού ασφαλιστικού ταμείου της επικουρικής σύνταξης, που έστησε η κυβέρνηση για λογαριασμό των χρηματαγορών.

Χωρίς «φως» στην άκρη του τούνελ προβλέπεται και για τη θέση των ανέργων, αφού τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ μένουν ουσιαστικά καθηλωμένα στα 1,830 δισ. ευρώ το 2025, από 1,799 δισ. ευρώ φέτος. Η διαφορά, μόλις κατά 31 εκατ. ευρώ, δεν καλύπτει ούτε τον πληθωρισμό και «εγγυάται» ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και το νέο έτος θα συνεχίσουν να μην έχουν καμία προστασία. Στον αντίποδα, τα κονδύλια που προορίζονται για τις επιχειρήσεις και διάφορους «μεσίτες», με τα γνωστά «προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης», θα αυξηθούν κατά 109 εκατομμύρια ευρώ και θα ανέλθουν στα 715 εκατ., από 609 εκατ. ευρώ φέτος.

Οσο για την περίφημη αύξηση του κατώτατου μισθού, που φέτος θα προσαρμοστεί από τα 830 ευρώ μεικτά και σύμφωνα με την κυβέρνηση σε 950 ευρώ το 2027, με μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ το ίδιο έτος, είναι τουλάχιστον πρόκληση, καθώς οι μισθωτοί που αμείβονται με αυτόν, θα συνεχίσουν να φυτοζωούν και να μην καλύπτουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Την ίδια στιγμή περίπου 600.000 εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, δηλαδή δεν παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό.

Πολύ περισσότερο που όσον αφορά στον μέσο μισθό, αυτός φέτος συνεχίζει να είναι μικρότερος από το 2011 κατά 14,8%, ενώ το 2027 θα βρίσκεται λίγο πάνω από τον ονομαστικό μισθό του 2011 (!), με την αγοραστική αξία βέβαια να είναι σαφώς πολύ μικρότερη, αφού ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που κατατρώνε τους εργατικούς μισθούς συνεχίζουν να «κάνουν τη δουλειά τους».

Στην πρόκληση της κυβέρνησης ξεχωρίζουν οι αναφορές για «αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους». Είναι ισχυρισμοί που γκρεμίζονται από την αιτιολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στον πρόσφατο νόμο που ψήφισε για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού. Το ύψος λοιπόν της ετήσιας δαπάνης για το έτος 2025 από την «προσαύξηση των μισθών του δημόσιου τομέα» προσδιορίζεται στο ποσό των 143 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Μια απλή διαίρεση φτάνει για να αποδειχθεί ότι για κάθε δημόσιο υπάλληλο η αύξηση του μεικτού μισθού ετησίως θα φτάσει τα 240 ευρώ ετησίως ή αλλιώς τα 20 ευρώ μηνιαίως (12,5 ευρώ περίπου καθαρά).

Πέρα όμως από τη μεγάλη κοροϊδία των υποτιθέμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους, που τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει πάνω από 40% των αποδοχών τους σε πραγματικούς όρους, ενταφιάζεται για μια ακόμα φορά το δίκαιο αίτημα για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, όπως και το ξεπάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου για τα έτη 2016 - 2017. Επίσης γράφεται για ακόμα μια φορά στα «παλαιότερα των υποδημάτων» της κυβέρνησης η υποχρέωσή της να συμμορφωθεί σε δικαστικές αποφάσεις όπως είναι της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τις περικοπές των αποδοχών των γιατρών νοσοκομείων του ΕΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ