Σάββατο 25 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Σε εφαρμογή ο νέος περιορισμός

Την πληρώνουν κυρίως μικρομεσαίοι αγρότες και συνταξιούχοι του ΟΓΑ!

Για άλλη μια χρονιά οι βαμβακοπαραγωγοί βιώνουν στο πετσί τους τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, ως αποτέλεσμα του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι. Κι ενώ πάλι το βαμβάκι έχει σπαρεί, ΟΣΔΕ, δηλώσεις, καταστάσεις, δικαιώματα, στρέμματα, ποσοστά, ΚΥΑ και άλλα τέτοια, βουίζουν στα αυτιά τους και στριφογυρίζουν στα μάτια τους. Το αποτέλεσμα είναι όμως ένα: Φέτος έχουν δικαίωμα να βγάλουν ακόμα λιγότερο, επιδοτούμενο βαμβάκι. Και ο πέλεκυς πέφτει πιο βαρύς στους αγρότες που έχουν και μια συμπληρωματική απασχόληση προκειμένου να επιβιώσουν και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, που δεν τους φτάνει η εξευτελιστική σύνταξη - βοήθημα για να τα βγάλουν πέρα.

Στις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές επικρατούν πάλι αλαλούμ, οργή και αγανάκτηση. Βαμβακοπαραγωγοί, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, βλέπουν πως δικαιούνται να καλλιεργήσουν ακόμα λιγότερα στρέμματα, μερικοί διαπιστώνουν ότι δε δικαιούνται να καλλιεργήσουν καθόλου βαμβάκι. Κάποιοι άλλοι αγρότες χαρακτηρίστηκαν ετεροεπαγγελματίες, επειδή παίρνουν σύνταξη του ΟΓΑ ή πολυτεκνικό επίδομα, ή επειδή έχουν μερικά ένσημα, ή ένα μικρομάγαζο στο χωριό. Τέτοιες περιπτώσεις και άλλες πολλές ακόμα, έχουν την ένδειξη 0 στις καταστάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, πράγμα που σημαίνει νέα μείωση 10% μέχρι 100 στρέμματα, 15% από 101 μέχρι 200 στρέμματα και 20% από 201 στρέμματα και πάνω. Στη συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται για μικροκαλλιεργητές που υφίστανται μια νέα μείωση φέτος της τάξης του 10% και πολλαπλάσια μείωση του εισοδήματός τους. Για παράδειγμα μόνο στο Νομό Καρδίτσας οι περιπτώσεις αυτές ξεπερνούν τις 2.000.

Αυτό βέβαια κατά τον υφυπουργό Γεωργίας Βαγ. Αργύρη, λέγεται πιστή εφαρμογή της ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης). Και σε μια θλιβερή ανακοίνωση που έστειλε χτες στη Θεσσαλία και ενδεχομένως και σε άλλες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές - αλλά όχι στις εφημερίδες της Αθήνας - το πρόβλημα για τον Αργύρη είναι το εξής: «Δυστυχώς κάποιοι υπάλληλοι ορισμένων Δ/σεων Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, δημοσιοποιούν καταστάσεις δηλώσεων του 2000, οι οποίες τούς έχουν σταλεί για λόγους εσωτερικής ενημέρωσης και σύγκρισης»... Αυτές τις συγκρίσεις με το 2000 κάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί φέτος το 2002 και τους «ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι», όταν ακούν και τέτοιες δηλώσεις από τον Αργύρη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ