Σάββατο 25 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια

Τι συμβαίνει λοιπόν με τα επιτόκια; Γιατί κάποιες τράπεζες μειώνουν μονομερώς τα επιτόκια καταθέσεων και την ίδια ώρα κάποιες άλλες αυξάνουν - επίσης μονομερώς - τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων; Αφορμή για τα ερωτήματα αυτά, δίνουν: Πρώτον, η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου (όλα είναι «υπό το ΜΗΔΕΝ» μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού και της φορολογίας των τόκων), διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια των δανείων, που είναι από υπερδιπλάσια μέχρι και υπερτετραπλάσια του πληθωρισμού. Δεύτερον, η απόφαση της Eurobank - Ergasias που αύξησε κι άλλο τα επιτόκια στεγαστικών δανείων, χωρίς όμως να αυξήσει και τα επιτόκια καταθέσεων. Τρίτον, οι «πληροφορίες» και «αναλύσεις» ελληνικών και ξένων οίκων, που δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης και φέρουν αποφασισμένη την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα σε αύξηση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου, κάτι που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αυξήσεις των επιτοκίων σε όλες τις χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Η μονομερής μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από την Εθνική Τράπεζα, δε δικαιολογείται με κανένα τρόπο, έστω κι αν στην Ελλάδα ο «εναρμονισμένος» με την ΕΕ πληθωρισμός τρέχει φέτος με υψηλότερο ρυθμό από πέρσι (4,1% τον Απρίλη αντί 3,7% τον ίδιο μήνα του 2001). Δε δικαιολογείται επίσης ούτε η μονομερής αύξηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων από την Eurobank - Ergasias (συμφερόντων Λάτση) ούτε η προαναγγελλόμενη απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το βασικό παρεμβατικό επιτόκιό της, δίνοντας έτσι το σήμα στις τράπεζες των χωρών μελών της ευρωζώνης να αυξήσουν κι αυτές τα επιτόκιά τους.

Θα δικαιολογούνταν, ίσως, μείωση των επιτοκίων καταθέσεων από την Εθνική, αν η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της Εθνικής, προχωρούσε σε ανάλογη μείωση στα επιτόκια των δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κλπ.). Θα υπήρχε επίσης δικαιολογία για αύξηση των επιτοκίων δανείων από την Eurobank - Ergasias αν η τράπεζα του κ. Λάτση προχωρούσε σε ανάλογη αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων. Στον αέρα, είναι και το επιχείρημα που προβάλλουν διάφοροι «αναλυτές» ελληνικών και ξένων οίκων ότι λόγω αύξησης του πληθωρισμού στην ΕΕ, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου, αφού στην πραγματικότητα ο εναρμονισμένος τιμάριθμος στο σύνολο των «12» χωρών - μελών της ευρωζώνης μειώθηκε φέτος τον Απρίλη στο 2,4%, από 2,9% πέρσι τον ίδιο μήνα.

Τα γιατί και τα διότι που μπορούν να διατυπωθούν, με την ένταση της τοκογλυφίας, στην οποία επιδίδονται οι τραπεζίτες, είναι πολλά. Το σίγουρο είναι ένα. Πως οι τραπεζίτες, καθώς δε βλέπουν γενναία αύξηση των κερδών τους από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, προσπαθούν να τροφοδοτήσουν την αύξηση των υπερκερδών τους με την ένταση της τοκογλυφίας. Προσπαθούν δηλαδή να πιάσουν «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Ετσι, εντείνουν τη ληστεία τους, σε βάρος των εργαζομένων και γενικότερα των οικονομικά ανίσχυρων, αγοράζοντας φτηνότερα τις καταθέσεις (αρνητικά επιτόκια) και φουσκώνοντας τα επιτόκια των δανείων (στεγαστικών και καταναλωτικών).


Λ.Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ