Σάββατο 25 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Γενναία αύξηση φόρων αν εφαρμοστεί ο ΦΠΑ

Μεθοδεύουν νέα αύξηση στις αντικειμενικές τιμές με πρόσχημα ότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται μόνο πάνω σε πραγματικές τιμές

Ανέτοιμες εμφανίζονται για την ώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του ΦΠΑ με συντελεστή 18% πάνω στις τιμές των νέων ακινήτων. Να εξηγήσουμε κατ' αρχήν ότι, αν τελικά παρθεί μια τέτοια απόφαση, τότε - από τη στιγμή ψήφισης και εφαρμογής της σχετικής διάταξης - ο ΦΠΑ θα αφορά τα νεόκτιστα ακίνητα και κατά πάσα πιθανότητα τις νέες άδειες οικοδομών που θα εγκριθούν από τις πολεοδομίες.

Ορισμένες πληροφορίες «θέλουν» την επιβολή του ΦΠΑ από το Γενάρη του 2003, ενώ άλλες τη μεταθέτουν για αργότερα. Το γεγονός ότι οι όποιες πληροφορίες διίστανται, έχει την εξήγησή του, που είναι εξαιρετικά απλή: Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει το ΦΠΑ ταυτόχρονα με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές ακινήτων που θα φτάσουν στο ύψος των εμπορικών τιμών. Αυτό ακριβώς θέλουν να αποκρύψουν οι διάφορες δήθεν «αποκαλύψεις» και γι' αυτό ακριβώς οι «πληροφορίες» από διάφορες πηγές είναι αντιφατικές. Ετσι ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, ακόμη και να ισχυρίζεται ότι οι τιμές των ακινήτων θα... μειωθούν εξαιτίας της εφαρμογής του νέου καθεστώτος.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών μάς έλεγε χαρακτηριστικά πως «ΦΠΑ επιβάλλεται μόνο επί πραγματικών τιμών και σε καμία περίπτωση επί αντικειμενικών τιμών». Μπορεί κανείς να αντιληφτεί τη δυστοκία της κυβέρνησης να προωθήσει από τώρα το θέμα καθώς:

  • Σήμερα ο αγοραστής επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 11%, πάνω στην αντικειμενική τιμή.
  • Με το καθεστώς που σκοπεύουν να επιβάλουν, ο συντελεστής ΦΠΑ φτάνει σε 18% και μόνο από το λόγο αυτό η αύξηση (18-11) είναι 7%.
  • Ο ΦΠΑ μετακυλίεται στον τελικό αγοραστή και το γεγονός αυτό δεν μπορεί ν' αλλάξει ούτε με τις αλχημείες και τα τεχνάσματα που μετέρχονται οι διάφοροι μεγαλομεσίτες και άλλοι.

Από τα παραπάνω, είναι ολοφάνερο πως από την καθιέρωση του ΦΠΑ στα νεοκατασκευαζόμενα ακίνητα, αν και όταν εφαρμοστεί:

  • Θα ωφεληθούν τα δημόσια ταμεία (οι εφορίες θα βεβαιώνουν για είσπραξη πολύ περισσότερους φόρους στις μεταβιβάσεις νεοανεγειρμένων οικοδομών) καθώς αντί για 11% που είναι σήμερα ο φόρος μεταβίβασης, θα φτάσει στο 18% (όσο ο συντελεστής ΦΠΑ).
  • Θα κερδίσουν κάτι και οι κατασκευαστές, αξιοποιώντας κατάλληλα το νέο καθεστώς.
  • Θα ζημιωθούν οι εργαζόμενοι και όσοι αγοράσουν καινούριο σπίτι, αφού θα κληθούν να πληρώσουν φουσκωμένους φόρους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ