Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απεργούν οι αρχαιολόγοι

Σε 24ωρη, προειδοποιητική, πανελλαδική απεργία κατεβαίνει σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιδρώντας στο αρχαιολογικό νομοσχέδιο, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν αύριο και την Πέμπτη με στάσεις εργασίας από 11 π.μ.-3 μμ.

Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν ομόφωνα από το ΔΣ του ΣΕΑ σε έκτακτη συνεδρίασή του (25/5). Θυμίζουμε ότι οι αρχαιολόγοι αντιδρούν σχεδόν στο σύνολο του νομοσχεδίου, το οποίο, «έχει ελάχιστες και ήσσονος σημασίας αλλαγές» από το ν/σ που κατατέθηκε πέρσι. Από την πρώτη παρουσίαση του ν/σ υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε «ανοιχτός» διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, πράγμα που δεν έγινε, ενώ το ν/σ κατατέθηκε αιφνιδιαστικά. Η απόφαση για τη σημερινή απεργία σχετίζεται με την απόφαση της Βουλής να συζητήσει το νομοσχέδιο σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΑ αντιδρά στο άρθρο 25 περί δανεισμού - ανταλλαγής αρχαίων μνημείων με άλλες χώρες, αλλά και στο «νεωτερισμό», όπως τον χαρακτηρίζουν, του ν/σ, με τον οποίο, για την απλή κήρυξη ενός χώρου σε αρχαιολογικό, «δηλαδή την ανακοίνωση ότι σε συγκεκριμένη έκταση ελέγχεται το υπέδαφος για την ύπαρξη αρχαιοτήτων», απαιτείται, πλέον, η γνώμη των συναρμοδίων υπουργών, αναλόγως του κάθε υπό κήρυξη χώρου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού, σε ανακοίνωσή της, απλώς «συμμερίζεται» τις «ανησυχίες» των αρχαιολόγων, «στηρίζει την αγωνία για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου» και καλεί τον υπουργό να μην ακολουθήσει τη διαδικασία των Κωδίκων στην ψήφιση του ν/σ, λόγω της σοβαρότητάς του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ