Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο αντικομμουνισμός σε δράση

Κατατέθηκε νομοσχέδιο για την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Νέες ανησυχητικές πληροφορίες από την Ουκρανία. Στο Κοινοβούλιο της χώρας κατατέθηκε το νομοσχέδιο «Για την απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας». Σύμφωνα με το πρακτορείο «ΟΥΝΙΑΝ», που επικαλείται πηγή της Γραμματείας του ουκρανικού Κοινοβουλίου, εμπνευστές αυτού του νομοσχεδίου είναι κυρίως βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του δεξιού εθνικιστικού Λαϊκού Ρουχ, οι οποίοι ζητούν την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας «με σκοπό την εξασφάλιση των εγγυήσεων για την εφαρμογή των συνταγματικών δικαιοδοσιών της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».

Σε περίπτωση υιοθέτησης αυτού του ντοκουμέντου η κυβέρνηση θα πρέπει να «εξασφαλίσει τα μέτρα που αποβλέπουν στην εφαρμογή αυτού του νόμου». Οι δεξιές δυνάμεις προχώρησαν σ' αυτή την ενέργεια, αφού πρώτα πραγματοποίησαν, με την ουσιαστική υποστήριξη του Προέδρου Λεονίντ Κούτσμα, κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, παραπέμποντας σε δίκη τους αριστερούς ηγέτες του Κοινοβουλίου Αλεξάντρ Τκατσένκο και Αντάμ Μαρτινιούκ για παρεμπόδιση δήθεν της πλειοψηφίας να ασκήσει το κοινοβουλευτικό της έργο.

Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ουκρανία εξέφρασε με δήλωσή του το προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για την εξέλιξη των γεγονότων στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας και γύρω απ' αυτό. Οι προσπάθειες της λεγόμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να ενεργεί, παρακάμπτοντας το Σύνταγμα και τη νομοθεσία της Ουκρανίας εγκυμονούν, κατά τη γνώμη μας, τις πιο σοβαρές και τραγικές συνέπειες.

Πρέπει να διαπιστώσουμε με λύπη ότι οι ελπίδες του αδελφού ουκρανικού λαού για σταθεροποίηση της πολιτικής και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στη χώρα μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών δε δικαιώθηκαν. Οι αρχές αντί να αναζητήσουν δρόμους επίτευξης συναίνεσης στην κοινωνία, υπό την επίδραση των εγκληματικών - ολιγαρχικών ομάδων, προχώρησαν στην απότομη όξυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης. Δημιουργείται η εντύπωση ότι τα τελευταία γεγονότα αποτελούν το στοιχείο μιας καλά συντονισμένης εκστρατείας για τη δυσφήμηση των αριστερών και πατριωτικών δυνάμεων, για το ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών με την αντιπολίτευση, η οποία έχει ευρεία εκπροσώπηση στο ανώτατο νομοθετικό όργανο της χώρας».

Και η δήλωση κλείνει: «Πιστεύουμε στη σύνεση και την υπευθυνότητα του ουκρανικού λαού, στην ιστορία του οποίου υπήρχαν και ένδοξες σελίδες και μεγάλες δοκιμασίες. Σ' αυτή την αποφασιστική για τις τύχες της χώρας στιγμή οι Ρώσοι κομμουνιστές εκφράζουν τη συμπαράστασή τους και την υποστήριξή τους στο ΚΚ Ουκρανίας, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται με συνέπεια τις αρχές της δημοκρατίας και της νομιμότητας και αντιστέκονται αποφασιστικά στις απόπειρες σφετερισμού της εξουσίας, εγκαθίδρυσης αυταρχικού καθεστώτος και καταστροφής της μακραίωνης φιλίας των λαών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ