Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΒΣΑ
Αποφασισμένοι για ανυποχώρητους αγώνες

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας

Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση των βιοτεχνών της ΟΒΣΑ, έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση των βιοτεχνών της ΟΒΣΑ, έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις, εξαιτίας της ασκούμενης πολιτικής, καθώς και οι διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο και περιλαμβάνονται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε μετά τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων που πήραν μέρος σ' αυτή. Περιλαμβάνεται επίσης η διάθεση των βιοτεχνών να επιμείνουν στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το συνδικαλισμό των διαδρόμων.

Στο ψήφισμά τους οι αντιπρόσωποι των βιοτεχνικών σωματείων μελών της ΟΒΣΑ τονίζουν ότι τα προβλήματα στις μικρές επιχειρήσεις διογκώνονται και συνεχώς προστίθενται νέα. Στέκονται ιδιαίτερα στο Φορολογικό, για το οποίο σημειώνουν ότι τα βάρη που προήλθαν από τις ρυθμίσεις για τη «συνάφεια» και τις ανέλεγκτες χρήσεις είναι δυσβάσταχτα και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει τις τρύπες που άνοιξαν οι φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο. Για τη χωροθέτηση των βιοτεχνιών σημειώνεται στο ψήφισμα ότι γίνεται νομιμοποίηση της άθλιας κατάστασης που κυριαρχεί στις συνθήκες εγκατάστασης και λειτουργίας τους χωρίς λύσεις που θα προωθούσαν την ανάπτυξη της μικρής παραγωγής με ταυτόχρονη νομιμοποίηση των μεγάλων βιομηχανιών και των επεκτάσεών τους που απειλούν με ασφυξία τη ζωή των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Για το Ασφαλιστικό η γενική συνέλευση της ΟΒΣΑ καταγγέλλει ότι «οδηγούμαστε σε καταρράκωση κάθε έννοιας κοινωνικής πολιτικής με ψαλίδισμα της κρατικής επιχορήγησης, την εφαρμογή της ανταποδοτικότητας στις εισροές και την ιδιωτικοποίηση της υγείας». Οσο για τη ρύθμιση για τον τεχνικό Υγιεινής και Ασφάλειας, καταγγέλλει ότι οδηγεί στην επιβολή ενός επιπλέον χαρατσιού και καθόλου δε βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας.

Την ίδια στιγμή, τονίζεται στο ψήφισμα, τα προβλήματα αναπαράγονται και οξύνονται σε συνθήκες έντονης συγκέντρωσης κεφαλαίων και παραγωγής που προωθούνται από τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της «απελευθέρωσης» της δράσης των μονοπωλίων.

Η ΟΒΣΑ δηλώνει ότι είναι υπέρ μιας πολιτικής που θα έχει στόχους:

  • Να αφαιρεί προνόμια από τα μονοπώλια.
  • Να εφαρμόζει κλαδικές πολιτικές εκεί που δραστηριοποιούνται πολλές μικρές επιχειρήσεις.
  • Να ευνοεί τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων και κύρια της βιοτεχνίας.
  • Να ενισχύει τα λαϊκά εισοδήματα και να υπερασπίζεται και να καταξιώνει την ανθρώπινη ζωή.

«Τέτοιες πολιτικές μόνο με αγώνες μπορούν να επιβληθούν και η ΟΒΣΑ επιμένει σταθερά στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης και απορρίπτει κατηγορηματικά το συνδικαλισμό των υπουργικών διαδρόμων και των συναλλαγών με την κυβερνητική πολιτική», δηλώνει η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας. Καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ ότι εάν δεν υποχωρούσε από χρόνια διακηρυγμένες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και δεν υπέγραφε μια κατάπτυστη συμφωνία που προσθέτει νέα φορολογικά δεσμά στους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους, οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος θα ήταν σήμερα πιο δυναμωμένες.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση στην κορυφή του συνδικαλιστικού κινήματος η ΟΒΣΑ θα προωθήσει ενέργειες που στόχο έχουν το δυνάμωμα του αγωνιστικού ρεύματος στη βάση του κινήματος, δηλώνουν οι αντιπρόσωποι στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης. Θα προωθήσει την κοινή δράση με κάθε σωματείο, με κάθε ομοσπονδία στην προοπτική της αγωνιστικής υπεράσπισης της θέσης εργασίας και του εισοδήματος των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων. Δηλώνουν ότι για τα φλέγοντα θέματα διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Για το Φορολογικό: να λαμβάνει υπόψη τα βιβλία εσόδων - εξόδων σαν τη μοναδική βάση υπολογισμού της φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ και αυτόματο κλείσιμο των χρήσεων με το τέλος του έτους.
  • Για τη χωροθέτηση των βιοτεχνιών: προσωρινή άδεια λειτουργίας σε όλες τις βιοτεχνίες μέχρι την ίδρυση χώρων μετεγκατάστασης, βιοτεχνικά τετράγωνα στα όρια των δήμων για τις βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης και ρύπανσης.
  • Για το Ασφαλιστικό: κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, συμμετοχή του κράτους στα 2/3 των εξόδων των ταμείων, δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια.
  • Για τις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας: να περάσουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατικών υπηρεσιών, ένταση των ελέγχων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ