Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αντιφάσεις και κίνδυνοι

Ινδός στρατιώτης στη Σριναγκάρ. Οι στρατοί των δύο χωρών παραμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη...

Associated Press

Ινδός στρατιώτης στη Σριναγκάρ. Οι στρατοί των δύο χωρών παραμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη...
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο Πακιστανός πραξικοπηματίας στρατηγός («Πρόεδρος», για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ, στο πολυαναμενόμενο χθεσινό τηλεοπτικό του διάγγελμα μετά τις δύο πυραυλικές δοκιμές του Σαββατοκύριακου, προσπάθησε να πλασαριστεί ως απηνέστερος διώκτης της «τρομοκρατίας» και από τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους τον ίδιον: Οι επιθέσεις στην Ινδία, δήλωσε, είναι «πράξεις τρομοκρατίας», και αυτοί που τις διαπράττουν «ενδιαφέρονται να αποσταθεροποιήσουν και το Πακιστάν», καθότι «αυτοί που κάνουν τις επιθέσεις θέλουν να ανεβάσουν την ένταση (με την Ινδία) όσο γίνεται». Επρόκειτο για ένα σχόλιο - απάντηση στην προτροπή του Τζορτζ Μπους να «τηρήσει την υπόσχεσή του, να κάμψει τους τρομοκράτες» των ισλαμικών οργανώσεων.

Αλλά στην ίδια ομιλία ο Μουσάραφ επανέλαβε - αρκετά αντιφατικά - ότι το Πακιστάν θα συνεχίσει να υποστηρίζει «ηθικά, πολιτικά και διπλωματικά» εκείνους που επιδιώκουν την απόσχιση του Κασμίρ από την ινδική κυριαρχία. Παρ' όλα αυτά, τη στιγμή που η ινδική εθνικιστική κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ μοιάζει όλο και περισσότερο ανυπόμονη με τον στρατηγό, ο Μουσάραφ είπε πως το Πακιστάν «δε θέλει πόλεμο... δε θα είναι αυτό που θα ξεκινήσει πόλεμο... θέλουμε ειρήνη στην περιφέρεια». Κάλεσε, σύμφωνα με την πάγια θέση του, για διεθνή πίεση προς την Ινδία για να εκκινήσει αυτή διαπραγματεύσεις για το Κασμίρ, κάτι που το Νέο Δελχί αποκλείει χωρίς δεύτερη συζήτηση. Το ινδικό σχόλιο, διά στόματος της εκπροσώπου του ΥπΕξ, Νιρουπάμα Ράο: «Αυτό που βλέπετε δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, όσον αφορά το Πακιστάν».

Ο Μουσάραφ δεν παρέλειψε, στην ομιλία του, να προειδοποιήσει για άλλη μια φορά την Ινδία να αποφύγει μια πιθανή εισβολή στο πακιστανικό Κασμίρ: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν, και ξέρουμε κάθε κίνηση που κάνει η Ινδία».

Στην περιοχή αναμενόταν χθες βράδυ ο ΥπΕξ της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ο οποίος υποβάθμισε πριν καν αναχωρήσει τις «ελπίδες» του Τύπου περί αποκλιμάκωσης της κρίσης, ωστόσο τόνισε ότι αποστολή του είναι «να καταλάβουν όλοι, και ειδικά οι εμπλεκόμενοι στην κρίση, ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν αρχίσει η στρατιωτική δράση και κλιμακωθεί εκτός ελέγχου» - μια απευθείας αναφορά στο πολλές φορές προβληθέν σενάριο του επιτελείου του Πακιστάν περί πυρηνικής αποτροπής μιας πιθανής ινδικής εισβολής. Την οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα Τάιμς οφ Ιντια, ο Ινδός πρωθυπουργός Βάτζπαϊ θεωρεί ότι ο στρατός του «έπρεπε να την είχε κάνει», ήδη από τις 13 Δεκεμβρίου 2001, όταν αυτονομιστές επιτέθηκαν στο ινδικό Κοινοβούλιο...

Στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν, το τριήμερο που πέρασε, τα ανηλεή πυρά πυροβολικού συνεχίζονταν και εντείνονταν. Απολογισμός: Τουλάχιστον 4 νεκροί Πακιστανοί, ένας Ινδός στρατιώτης επίσης νεκρός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ