Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Ψευτοδιάλογος συγκάλυψης

Αξιοποιούν τη στημένη «επιτροπή διαλόγου», που θα ανακοινώσει τα «πορίσματά» της στις 15 Ιούνη

Τη στημένη «επιτροπή διαλόγου» αξιοποιεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην προσπάθειά του να υλοποιήσει το διαβόητο πόρισμα Γεωργακόπουλου για τη...«φορολογική μεταρρύθμιση». Την ίδια ώρα οι... συνδιαλεγόμενοι μαγειρεύουν κάποια «πονήματα» που αφορούν τις... «γενικές κατευθύνσεις» φορολογικής πολιτικής και τα οποία θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση στις 15 του Ιούνη. Ακόμη και ορισμένα μέλη της λεγόμενης «κεντρικής επιτροπής διαλόγου», ομολογούν ότι έχουν πλήρη άγνοια των προτάσεων που επεξεργάζονται οι 5 «υποεπιτροπές», αλλά δε διστάζουν να αναφέρουν ότι η όλη διαδικασία έχει τυπικό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Πρόκειται με άλλα λόγια για ένα κακότεχνο σκηνικό που υπηρετείται από ένα θίασο... παραγόντων, αγόμενων και φερόμενων από την κυβέρνηση. Αλλωστε οι τελικές - και προειλημμένες αποφάσεις - ανήκουν στην κυβέρνηση, και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ν. Χριστοδουλάκη, θα δημοσιοποιηθούν το φθινόπωρο μαζί με την κατάθεση του προϋπολογισμού, στη βάση της έκθεσης Γεωργακόπουλου.

Ενα από τα πλείστα όσα σενάρια «διοχετεύτηκαν» στον Τύπο - πιθανόν για διερεύνηση του κλίματος - αφορούσε την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, που δημοσιεύτηκε στην «Ημερησία», η φορολογική επιβάρυνση από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ με παράλληλη ισόποση μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην εργασία θα ισοδυναμούσε με επιβάρυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,4- 1,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο υφυπουργός Απ. Φωτιάδης είχε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στις νεοαναγειρόμενες οικοδομές. Επίσημα τίποτα δε λέγεται, ωστόσο, αργά ή γρήγορα, η κυβέρνηση θα επιβάλλει το μέτρο, σε συμμόρφωση με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί πριν από την 1η Γενάρη του 2003. Τυχόν αναβολή, για μετά την 1η Γενάρη, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, θα πρέπει να συνοδευτεί από σχετική νομοθετική ρύθμιση. Το θέμα του ΦΠΑ στις οικοδομές συνδέεται και με σκέψεις για νέα αύξηση στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, «προκειμένου να γίνει αποδοτικό για το Δημόσιο» το νέο σύστημα.

Στο μεταξύ από στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι οι ΕΒΕ γύρισαν την πλάτη στο φοροχαράτσωμά τους, με τη λεγόμενη συνάφεια. Το ποσό που βεβαίωσε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός είναι πολύ χαμηλότερο των αρχικών προσδοκιών της κυβέρνησης (περίπου 72 δισ. δρχ). Ταυτόχρονα ο αριθμός των επιχειρήσεων ήταν 114.000, επίσης πολύ χαμηλότερος από τις κυβερνητικές προσδοκίες και παρά τον ολοφάνερο φοροεκβιασμό που επιχειρήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ