Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ο ΙΡΑ δεν καταθέτει τα όπλα

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Οι δυσοίωνες εξελίξεις ως προς το μέλλον της ειρήνευσης της Βορείου Ιρλανδίας, που προέβλεπε ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, ήρθαν... και αφορούν την απόσυρση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, του ΙΡΑ, από τις διαπραγματεύσεις.

Χτες το απόγευμα, ο ΙΡΑ ανακοίνωσε ότι πλέον αποσύρεται από τις συνομιλίες με την Επιτροπή Αφοπλισμού των Παραστρατιωτικών ομάδων, υπό τον Τζον ντε Τσαστελέιν. «Υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων που διαφοροποίησαν τις συνθήκες, η ηγεσία του ΙΡΑ, αποφάσισε να τερματίσει την υποχρέωση που είχε αναλάβει για να συμμετάσχει στις συνομιλίες με την Επιτροπή Αφοπλισμού. Επίσης, αποσύρουμε όλες τις προτάσεις που καταθέσαμε, στην Επιτροπή Αφοπλισμού, από το Νοέμβρη» αναφέρει η χτεσινή επίσημη δήλωση της ηγεσίας του ΙΡΑ. Αιτία γι' αυτή την «αλλαγή στάσης του ΙΡΑ», ήταν, όπως αναφέρεται, η στάση του Βρετανού υπουργού Αρμόδιου για θέματα Βορείου Ιρλανδίας, Πίτερ Μέντελσον, που τον κατηγορεί ότι υιοθέτησε το «προτεσταντικό βέτο» και κατήργησε τους νεοσύστατους θεσμούς, καθώς φυσικά και η αδιάλλακτη στάση του μεγαλύτερου κόμματος των Προτεσταντών, των «Ενωτικών Προτεσταντών» του Ντέιβιντ Τριμπλ που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε με την υπογραφή της συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής».

Λίγο νωρίτερα, ο Τζέρι Ανταμς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πίτερ Μέντελσον, που τη χαρακτήρισε μία «κακή συνάντηση», είχε σκιαγραφήσει μια δυσοίωνη προοπτική για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς τόνισε ότι η απόφαση του Μέντελσον να καταργηθεί η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας επειδή ο IRA δε δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει τα όπλα, προκάλεσε την οργή του Σιν Φέιν αλλά και του ΙΡΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ