Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Περιορισμένες έρευνα και εκπαίδευση

Αλλάζει συνεχώς το προφίλ των εξαρτημένων

Από παλιότερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας του ΚΕΘΕΑ σε Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας
Από παλιότερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας του ΚΕΘΕΑ σε Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας
Το φαινόμενο της εξάρτησης αλλάζει διαρκώς, το ίδιο και το προφίλ των εξαρτημένων, επιβεβαιώνοντας την κοινωνική του φύση. Η εκπαίδευση των στελεχών στον τομέα της τοξικοεξάρτησης δε σταματά ποτέ και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο κεντρικού σχεδιασμού από το κράτος.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν χτες σε ημερίδα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) με θέμα: «Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στον τομέα της τοξικοεξάρτησης».

Κι ενώ έχει διαφανεί η αναγκαιότητα της άμεσης εκπαίδευσης των στελεχών στο σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί, η υφυπουργός Υγείας Ελπ. Τσουρή στο μήνυμά της προς το σεμινάριο παρέπεμψε στο Ινστιτούτο για την αντιμετώπιση των Ουσιοεξαρτήσεων και της Τοξικομανίας το οποίο προβλέπεται στο πενταετές σχέδιο δράσης. «Στην πλήρη ανάπτυξή του θα αποτελέσει τον αξιόπιστο εθνικό επιστημονικό φορέα που θα υποστηρίζει με πολλούς τρόπους όσους ενεργοποιούνται στον τομέα κατά της εξάρτησης», αναφέρει η Ελπ. Τσουρή και προσθέτει ότι το ΚΕΘΕΑ με τη μακρά εμπειρία του στο χώρο μπορεί να προσφέρει πολλά στη διαδικασία ανάπτυξης του Ινστιτούτου».

«Η έρευνα πρέπει να συναντά την πράξη κι όλα αυτά στο φαινόμενο της εξάρτησης, το οποίο μεταβάλλεται και μεταλλάσσεται συνεχώς. Στην Ελλάδα τόσο η εκπαίδευση, όσο και η έρευνα για την τοξικοεξάρτηση δεν είναι ενταγμένη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ΚΕΘΕΑ υποχρεώθηκε να ζητήσει βοήθεια από το διεθνή επιστημονικό χώρο για να μπορέσει να παρέχει εξειδικευμένη εκπαίδευση», τόνισε ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γερ. Νοταράς.

«Το φαινόμενο της εξάρτησης αλλάζει διαρκώς, το ίδιο και το προφίλ των εξαρτημένων, επιβεβαιώνοντας την κοινωνική του φύση. Η μαθησιακή διαδικασία δε σταματά ποτέ, χρειάζεται να στηρίζεται στην κατανόηση των νόμων ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο κεντρικού σχεδιασμού από το κράτος. Πώς θα αντεπεξέλθεις σ' αυτή τη διαδικασία αν ο στόχος είναι η μείωση του κόστους κι όχι η ποιότητα της προσφοράς σου; Η αρχή της εκπαίδευσης τάσσεται ενάντια στο νεοφιλελεύθερο κλίμα, στη λογική του κόστους και της αναγωγής του ανθρώπου σε άτομο», επισήμανε η Κατερίνα Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη του «18 ΑΝΩ».

Για την περιορισμένη εμπειρία όσον αφορά την εκπαίδευση των επαγγελματιών στον τομέα της τοξικοεξάρτησης αναφέρθηκε ο Ν. Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Ο Χαρ. Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ μίλησε για τις κοινωνικές, οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα προγράμματα τοξικοεξάρτησης. «Τα στελέχη χρειάζονται κατάρτιση που θα είναι αποτελεσματική, να βρίσκονται σε διαρκή εκπαίδευση και εποπτεία εντός και εκτός του θεραπευτικού συστήματος. Κι όλα αυτά σε ένα χώρο που λέει: κάνε περισσότερα με μικρότερο κόστος», υπογράμμισε.

Ο Ανδρέας Δημητρίου, διευθυντής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Κύπρου, αναφέρθηκε στην έλλειψη στρατηγικής εκπαίδευσης, στις περιστασιακές και σπασμωδικές δραστηριότητες φορέων, την έλλειψη εποπτείας και αξιολόγησης της Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ