Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
«Βροχή» παραιτήσεων στα ανθρωπιστικά προγράμματα

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Την παραίτησή της υπέβαλε, χθες, η επικεφαλής του Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, Γιούτα Μπούγκαρτ. Η Γερμανίδα αξιωματούχος, που ήταν υπεύθυνη για τη διανομή των τροφίμων, στην έκθεση παραίτησης που υπέβαλε στα κεντρικά γραφεία του Προγράμματος στη Ρώμη, δηλώνει ότι «δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες ανακούφισης του ιρακινού λαού εξαιτίας των συνεχιζόμενων κυρώσεων».

Η παραίτησή της ήρθε ένα εικοσιτετράωρο μετά την αποδοχή, από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, της παραίτησης του επικεφαλής του ανθρωπιστικού προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων», Χανς φον Σπόνεκ. Ο, επίσης, Γερμανός αξιωματούχος, στην παραίτησή του, επανέλαβε όσα είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με τα οποία, το πρόγραμμα δεν μπορεί να καλύψει τις πιο βασικές ανάγκες του ιρακινού λαού. Ο φον Σπόνεκ, μάλιστα, είχε αναρωτηθεί «ως πότε ένας εντελώς αθώος λαός θα πληρώνει για κάτι που δε φταίει με τη ζωή του;».

Τόσο ο φον Σπόνεκ όσο και η Μπούγκαρτ είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με την απόφαση 1284 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Δεκέμβριο, η οποία παρέτεινε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ μέχρις ότου επιβεβαιωθεί ο πλήρης αφοπλισμός του από την αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού. Και οι δύο αξιωματούχοι είχαν, επανειλημμένως, ταχθεί υπέρ του διαχωρισμού του ανθρωπιστικού προγράμματος από τον έλεγχο του αφοπλισμού προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίες και άσκησαν πιέσεις για την απομάκρυνσή τους, όπως είχε γίνει και με τον προκάτοχο του φον Σπόνεκ, τον Ιρλανδό Ντένις Χάλιντεϊ, για τους ίδιους λόγους.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, έσπευσε να δηλώσει ότι και μόνο το γεγονός ότι ο ιρακινός Τύπος αντιμετωπίζει θετικά τον φον Σπόνεκ, αποδεικνύει την ανικανότητά του. Αντίθετα, προς υπεράσπισή του έσπευσε το Παρίσι, όπου η Αν Γκαζό - Σεκρέ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι «ο φον Σπόνεκ είπε ό,τι όφειλε ως αξιωματούχος του ΟΗΕ και οι εκτιμήσεις του ανταποκρίνονται στην αλήθεια καθώς ανάλογες είναι και αυτές της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, της έκθεσης του βρετανικού Κοινοβουλίου και της UNICEF».

Από το 1990, που τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ, ως σήμερα, υπολογίζεται, με συντηρητικές εκτιμήσεις, ότι έχουν, εξαιτίας της πείνας και της έλλειψης φαρμάκων, χάσει τη ζωή τους 1.260.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 500.000 είναι παιδιά μικρότερα των 5 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ