Εκδήλωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Στη Θεσσαλονίκη |
Ο Νίκος Βάγιας, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Θεσσαλονίκης, στον χαιρετισμό του στάθηκε στον ηρωικό αγώνα που έδωσαν οι ΕΠΟΝίτες και οι ΕΠΟΝίτισσες, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε νέο και κάθε νέα σήμερα. Ακόμη τόνισε πως το ΚΚΕ και η Νεολαία του η ΚΝΕ είναι αυτοί που μέχρι σήμερα συνεχίζουν τον αγώνα τους, για να ανατραπεί ο αρνητικός συσχετισμός, μέχρι την τελική σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης.
Ο Γιώργος Καψάλης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, μεταξύ άλλων ανέδειξε ότι αυτή η ιστορική πείρα είναι πηγή έμπνευσης για τα χιλιάδες μέλη και φίλους της ΚΝΕ, διαπαιδαγωγεί, δίνει δύναμη για τη συνέχεια, για τις σημερινές μάχες, κόντρα στις δυσκολίες της καθημερινής πάλης.
Και τόνισε: «Με σεβασμό υποκλινόμαστε: Σε όσους και όσες αγωνίστηκαν για τα λαϊκά συμφέροντα σε όλες τις συνθήκες, σε όλους όσοι κράτησαν ηρωική στάση με το όπλο ή με τα χωνιά και την προκήρυξη, πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, στις απεργίες, στα σαμποτάζ, διώχτηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν, έμειναν αλύγιστοι και μας δίδαξαν έναν περήφανο, ηρωικό τρόπο ζωής, σ' αυτούς που ανέδειξαν τη μορφή του αφοσιωμένου, αταλάντευτου αγωνιστή, χαρακτηριστικά του επαναστάτη.
Είναι πηγή έμπνευσης και γνώσης, ιδιαίτερα για μας τους νεότερους, και πηγή πολύτιμων συμπερασμάτων για την οργάνωση της λαϊκής και νεανικής αντεπίθεσης σήμερα, που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο αναγκαία και επιτακτική.
Για να πιστέψει ο λαός ότι μπορεί να κάνει κουμάντο ο ίδιος στον τόπο του, παίρνοντας τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, ότι μπορούμε να ζήσουμε έξω από το μαντρί του συστήματος, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, χωρίς παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, από όποια κυβέρνηση κι αν προέρχονται, χωρίς εγκλήματα όπως αυτό που συγκλόνισε και εξόργισε τη γενιά μας στα Τέμπη.
Τους τιμάμε όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις για την ενίσχυση του αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Ετσι μπαίνουμε όλοι μας πιο αποφασιστικά στη μάχη, ώστε η δράση μας να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για να συναντηθούμε με πολλούς νέους και νέες σε όλους τους χώρους όπου μορφώνεται και σπουδάζει η γενιά μας.
Στη μάχη για να δυναμώσουμε τη συλλογική δράση, την οργάνωση, την πάλη για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα γιατί θέλουμε καλύτερη - όμορφη - δίκαιη ζωή, γιατί το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι ο κόσμος της εκμετάλλευσης, των κρίσεων, της ανεργίας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων».
Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», καθώς και έκθεση αφιερωμένη στη θρυλική ΕΠΟΝ.