Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κλιμακώνεται το πλατύ πολιτικό άνοιγμα μαζί με το απεργιακό κάλεσμα

Από την εκδήλωση στο Ιλιον
Από την εκδήλωση στο Ιλιον
Με πλήθος περιοδειών, εξορμήσεων και συγκεντρώσεων συνεχίζεται το πλατύ πολιτικό άνοιγμα με σύνθημα «Τα κέρδη των καπιταλιστών "ασφυξία" για τις ανάγκες του λαού. "Οξυγόνο" μας η πάλη για το δίκιο μας για την ανατροπή!», που πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Ολες αυτές τις μέρες έχουν «οργωθεί» χώροι δουλειάς, δομές Εκπαίδευσης, γειτονιές και συνοικίες από μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, με το πρόγραμμα να ξεδιπλώνεται με αυξανόμενη ένταση όσο πλησιάζει η απεργία της Παρασκευής 28 Φλεβάρη.

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Κυριακή οι Οργανώσεις Ιλίου του ΚΚΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» με κεντρική ομιλήτρια την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε ότι η συγκέντρωση «γίνεται στην τελική ευθεία για τη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, μέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη, και καθημερινά βλέπουμε να φουντώνουν οι αγωνιστικές διαθέσεις ευρύτερων τμημάτων εργαζομένων, λαού και νεολαίας.

Αυτές οι ελπιδοφόρες αγωνιστικές διεργασίες εκφράζονται στην απόφαση περισσότερων εργαζομένων - σε σχέση με τα τελευταία χρόνια - να απεργήσουν και να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις της Παρασκευής.

Είναι στοίχημα για το εργατικό - λαϊκό κίνημα αυτή η νέα κατάσταση να έχει συνέχεια, να προετοιμάζει τις επόμενες μάχες για να βρει αγωνιστική έκφραση η λαϊκή δυσαρέσκεια όχι μόνο για το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και για τις αμέτρητες "κοιλάδες των Τεμπών" σε κάθε πλευρά της ζωής μας. Και αυτό προϋποθέτει να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός ένοχος.

Αυτά τα δύο χρόνια οι χιλιάδες εργατικού - λαϊκού κόσμου που πλημμυρίζουν τους δρόμους σε όλη τη χώρα εκφράζουν τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει την κοινωνία μας σε δύο στρατόπεδα: "'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας".

Αυτό το περιεχόμενο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων είναι που έχει στριμώξει την κυβέρνηση της ΝΔ. Γι' αυτό οργιάζει ακόμα η προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών, της "καρδιάς" του εγκλήματος.

Το γεγονός ότι δύο τρένα επί 15 λεπτά κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση στην ίδια γραμμή και συγκρούστηκαν είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς αλυσίδας νόμων και ευρωπαϊκών Οδηγιών που υλοποίησαν από κοινού όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την "απελευθέρωση" των σιδηροδρόμων, για την πολυδιάσπαση του σιδηρόδρομου, διαχωρίζοντας τις υποδομές - δηλαδή τις ράγες - από την αμαξοστοιχία - δηλαδή το βαγόνι - και στη συνέχεια ιδιωτικοποιώντας το πιο κερδοφόρο μέρος.

Η "καρδιά" του εγκλήματος είναι το κριτήριο του κέρδους, που καθορίζει ποιο τμήμα του σιδηρόδρομου και ποιες υπηρεσίες θα αναπτυχθούν περισσότερο και με τι όρους.

Είναι το κριτήριο του "κόστους - οφέλους" για το κράτος και το κεφάλαιο με το οποίο λογαριάζονται τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας και συντήρησης του σιδηρόδρομου, τόσο στο αμιγώς ιδιωτικοποιημένο κομμάτι όσο και σε εκείνο το τμήμα που το διαχειρίζεται το αστικό κράτος, πάντα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Αναφέρθηκε επίσης στην επανεμφάνιση του «αντισυστημισμού». Οπως είπε, «κάθε φορά που εμφανίζονται κρισιακά φαινόμενα στο αστικό πολιτικό σύστημα και γίνονται προσπάθειες να φτιασιδωθεί και να αναμορφωθεί, η σχετική συζήτηση επανέρχεται.

Οι διάφοροι "αντισυστημικοί" είτε αναδεικνύονται σε δυνάμεις μίας χρήσης, που συμβάλλουν στις ανακατατάξεις και γίνονται αιχμή του δόρατος ενάντια στην προσπάθεια χειραφέτησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, είτε τελικά αναλαμβάνουν καραμπινάτο "συστημικό" ρόλο, ακόμα και ως δυνάμεις διακυβέρνησης, στην επόμενη φάση.

Εχουν αποδειχθεί το τέλειο συμπλήρωμα του συστήματος και της αντιλαϊκής σταθερότητας, κρατώντας τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση - ξανά - εντός των τειχών του συστήματος, με όλους τους τρόπους».

Κλείνοντας τόνισε ότι «διέξοδος για την εργατική - λαϊκή πλειοψηφία δεν είναι γενικά η "αυτοκάθαρση" και κάποιοι δήθεν "αδέκαστοι" αστικοί θεσμοί, αλλά ένα κίνημα που θα τα βάζει με το σύστημα που στερεί από τον λαό το "οξυγόνο".

Η λύση είναι "μπροστά" και όχι σε δοκιμασμένες συνταγές που φέρνουν απογοήτευση και διαψεύσεις, που αξιοποιούν τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες σαν "ασανσέρ" για να αλλάζουν οι κυβερνήσεις, ο μηχανοδηγός δηλαδή, αλλά το τρένο να κινείται στις ίδιες ματωμένες ράγες του κέρδους.

Σήμερα μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε πορεία: Από τις ράγες των κερδών το τρένο της κοινωνικής εξέλιξης είναι ανάγκη να κινηθεί στις ράγες των αναγκών μας. Μπορούμε να μετατρέψουμε το σκοτάδι, την ασφυξία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, σε φως: Με τη φλόγα της πάλης για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Το σημερινό πρόγραμμα περιοδειών

Το σημερινό πρόγραμμα περιοδειών από τις Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ έχει ως εξής:

- Στις 10 π.μ. η Βιβή Δάγκα θα επισκεφτεί το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

- Στις 9.40 π.μ. ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής, θα επισκεφτεί το 128ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

- Στις 6 μ.μ. η Ντίνα Γκογκάκη, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα περιοδεύσει στα εμπορικά καταστήματα στην οδό Ερμού.

- Στις 9.30 π.μ. η Ειρήνη Μπεκιάρη, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στον Περισσό.

- Στις 7.30 π.μ. στα ΕΛΤΑ Καισαριανής με επικεφαλής την Χρύσα Γκίκα, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ανατολικών Συνοικιών.

- Στις 8 π.μ. σε σχολεία της Καισαριανής με επικεφαλής την Κανέλλα Γεωργοπούλου, μέλος της ΕΠ Αττικής.

- Στις 8 π.μ. στα επισιτιστικά καταστήματα της πλατείας Υμηττού.

- Στις 10 π.μ. σε εργαζόμενους Παιδικών Σταθμών στην Ηλιούπολη με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μπουγά, Γραμματέα της ΤΕ Ανατολικών Συνοικιών.

- Στις 10.30 π.μ. στη Λαϊκή Αγορά της Δάφνης και στα εμπορικά καταστήματα της οδού Μαρίνου Αντύπα στην Ηλιούπολη.

- Στις 11 π.μ. στα εμπορικά καταστήματα της οδού Αρχιμήδους στην Ηλιούπολη.

- Στις 6 μ.μ. στα σούπερ μάρκετ της οδού Παπάγου.

- Στις 8 μ.μ. στο ΙΕΚ Δάφνης με επικεφαλής τον Δημήτρη Θεοδωρόπουλο, μέλος του Τομεακού Γραφείου Ανατολικών Συνοικιών.

Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις των Κομματικών Οργανώσεων σε δήμους της Αττικής, όπου θα γίνουν παρεμβάσεις από περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»:

Σήμερα Τετάρτη

- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη καλούν στο δημαρχείο (Π. Τσαλδάρη 10). Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Μοσχάτου - Ταύρου καλούν στην αίθουσα 7 στο δημαρχείο (Επταλόφου και Πειραιώς). Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ