Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιταχύνει γεωστρατηγικά και ενεργειακά σχέδια

«Εκτιμούμε ότι οι σχέσεις μας με την ΕΕ επιστρέφουν στον προηγούμενο ρυθμό τους», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν μετά την προχτεσινή πολύωρη συνεδρίαση του προεδρικού συμβουλίου, που έγινε με φόντο τις πυκνές διεργασίες εντός του ευρωατλαντικού άξονα και μια σειρά αναλύσεις για τις συνέπειες που αυτές μπορεί να έχουν και στα παζάρια της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες, συνολικά με τη «Δύση».

Ενώ λοιπόν η τουρκική κυβέρνηση εντείνει συνομιλίες και για τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου της με «δυτικούς συμμάχους» (βλ. π.χ. για βλήματα αέρος - αέρος «Meteor» από γαλλικές εταιρείες), ο Ερντογάν έκρινε σκόπιμο να υπογραμμίσει ότι οι εξελίξεις τόσο στη Συρία όσο και στην Ουκρανία «επιβεβαιώνουν την ανάγκη της Ευρώπης για την Τουρκία» και ότι «μόνο η Τουρκία μπορεί να σώσει την ΕΕ από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται στην οικονομία, στην άμυνα και στην πολιτική (...) Στην Ευρώπη που γηράσκει η δημογραφία της, όπως και η οικονομία της, θα δώσει νερό ζωής η ένταξη της Τουρκίας, η πλήρης ένταξη της Τουρκίας. Οσο η ΕΕ αντικρίσει νωρίτερα την πραγματικότητα, τόσο καλύτερα θα είναι γι' αυτήν».

Στο μεταξύ, η Αγκυρα ιεραρχεί τα πολύπλευρα σχέδιά της να αναδειχθεί η χώρα σε κόμβο ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ «Ανατολής - Δύσης». Οπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, η κυβέρνηση θα εγκαινιάσει «μια νέα εποχή στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο». Πρόσθεσε ότι «κατά την επερχόμενη περίοδο μπορεί να αλλάξουμε τη στρατηγική μας» και αναφέρθηκε σε μια σειρά σχέδια που θα επιταχυνθούν: Από 1η Μάρτη θα ξεκινήσει η μεταφορά αερίου από το Τουρκμενιστάν. Φέτος θα παραλάβει μέσω Ιράν 1,3 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, ποσότητα ικανή να προμηθεύσει περίπου 1,5 εκατ. νοικοκυριά όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός, ο οποίος είπε ότι παραμένει ο στόχος και για κατασκευή αγωγού που διασχίζοντας την Κασπία θα μεταφέρει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες τουρκμενικού αερίου.

Ο Μπαϊρακτάρ αναφέρθηκε και στα ενεργειακά σχέδια που η Αγκυρα προχωρά στη Μεσόγειο αλλά και στις αφρικανικές ακτές, μιλώντας για συνεργασίες που προχωρούν με Σομαλία, Συρία και Λιβύη. Θυμίζουμε εξάλλου ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ όχι απλά υποδέχτηκε με τυμπανοκρουσίες την επικράτηση των τζιχαντιστών στη Συρία, αλλά άφησε ήδη ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε ανακήρυξη ΑΟΖ μαζί τους. Μεταξύ άλλων ο Μπαϊρακτάρ έκανε λόγο και για σχέδια «αναβίωσης» της γραμμής εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Συρία, Cobanbey - Aleppo, που επιδιώκεται να επαναλειτουργήσει το επόμενο πεντάμηνο.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα εμφανίζουν την Αγκυρα να «τρέχει» και σχέδια για νέες έρευνες με πόντιση καλωδίου σε περιοχές που «καλύπτει» το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο του 2022. Ο Μπαϊρακτάρ πρόσφατα είχε επαφές με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, τις οποίες διάφοροι συνέδεσαν και με επισημάνσεις για συνεργασίες με τη Λιβύη οι οποίες έγιναν σε σύνοδο για την Ενέργεια που φιλοξένησε η Τρίπολη τον Γενάρη. Εκεί ο Λίβυος υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Μοχάμεντ Ουν, μίλησε για «πεδία προς εξερεύνηση» που υπάρχουν, «συμπεριλαμβανομένων και αυτών στη Μεσόγειο», ενώ επίσης από τη λιβυκή πλευρά ο Χαλίφα Αμπντουλσαντέκ τόνισε ότι «σημαντικό μέρος του φυσικού αερίου που κατευθύνεται προς την Ευρώπη περνά από την Τουρκία», η οποία επιπλέον «διαθέτει προηγμένη τεχνολογία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Συνεδρίαση για την «αμυντική» βιομηχανία στην Κύπρο

Στο μεταξύ, χτες συνεδρίασε στη Λευκωσία για πρώτη φορά το Κυπριακό Συμβούλιο Αμυντικής Βιομηχανίας (ΚΣΑΒ), που συγκροτήθηκε στις 15 Γενάρη με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο υπουργός Αμυνας Βασίλης Πάλμας δήλωσε ότι η κυπριακή «αμυντική» βιομηχανία έχει πλέον τη δυνατότητα να παράγει προϊόντα που ενισχύουν «τόσο την εθνική άμυνα όσο και άλλες κρατικές υπηρεσίες», και ότι η Κύπρος έχει υποβάλει πρόταση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής «άμυνας», συμβάλλοντας ενεργά στη στρατηγική της ΕΕ. Ανέφερε ακόμα ότι η «αμυντική» βιομηχανία της χώρας έχει ωριμάσει σε βαθμό που μπορεί να παρέχει τεχνολογικές λύσεις, όπως λογισμικά, drones και στρατιωτικό υλικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ