Πέμπτη 30 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αντιδημοκρατικό «stop» στον αγώνα των φοιτητών

Χωρίς καμιά απόφαση Γενικής Συνέλευσης φοιτητικού συλλόγου, με μια αντιδημοκρατική κίνηση, η αυτοαποκαλούμενη Επιτροπή Αποκατάστασης, που συγκροτήθηκε από μέλη της ΠΑΣΠ, της ΔΑΠ και καθηγητές της διορισμένης από την κυβέρνηση Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) του Ιονίου Πανεπιστημίου (με επικεφαλής τον κ. Γραμματικάκη, πρόεδρο της ΔΕ), έκανε ανακατάληψη του κτιρίου των διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος, τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Πέμπτης, ενώ ήταν υπό κατάληψη από το φοιτητικό σύλλογο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ). Από τότε μέλη της «Επιτροπής Αποκατάστασης» περιφρουρούν το κτίριο, ενώ ο φοιτητικός σύλλογος του Τμήματος ΞΓΜΔ, που βρισκόταν για τέσσερις μήνες σε κατάληψη, αποφάσισε την αναστολή της (στη Γενική Συνέλευση, 24/5/2002) και συνέχιση του αγώνα με άλλες μορφές, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν, με επιστημονική ειδίκευση στο πτυχίο, άμεση αυτονόμηση του Ιονίου Πανεπιστημίου και άμεση επίλυση του στεγαστικού.

Η αντιδημοκρατική ανακατάληψη, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος του ΤΞΓΜΔ, ήταν σχεδιασμένη από την κυβέρνηση και τον κ. Γραμματικάκη, ο οποίος πολλές φορές εξέφρασε την οδύνη του για «την κατάσταση που έχει περιέλθει» το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όμως φέρει σοβαρότατες ευθύνες (μαζί με τη ΔΕ και την κυβέρνηση), γιατί δεν έχει δοθεί καμιά λύση στα αιτήματα των φοιτητών, που έχουν «αγκαλιαστεί» από τους φορείς του μαζικού κινήματος του νησιού. Ο πρόεδρος της ΔΕ δε δίστασε, μάλιστα, να στείλει στο ΔΣ του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων (10/5/2002) έγγραφο με το οποίο ζητούσε «να επιδιώξουν με κάθε τρόπο την οριστική αποκατάσταση της ομαλότητας με συνέπεια και την άμεση διεκπεραίωση των μισθοδοτικών εκκρεμοτήτων όλου του προσωπικού», θέτοντάς το ως «αυτονόητη προϋπόθεση» προκειμένου ο σύλλογος να μην επικριθεί ότι αδιαφορεί για τα προβλήματα των άλλων εργαζομένων ή του ίδιου του πανεπιστημίου.

Παράλληλα, οι παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, που ποτέ δεν έκαναν κάτι για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος, το μόνο που θεώρησαν ως πρόβλημα και «έσπευσαν να το λύσουν» ήταν η κατάληψη, που είχαν προσπαθήσει δυο φορές να σπάσουν, καταστρατηγώντας δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων. Η ΔΑΠ συγκεκριμένα, σε μια επίδειξη πολιτικού τυχοδιωκτισμού, στο Τμήμα Ιστορίας δηλώνει κατά των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ενώ στο Τμήμα ΞΓΜΔ εμφανιζόμενη ως παράταξη ανεξάρτητων είναι ο ηγήτορας της κατάληψης, είναι μέσα στο παιχνίδι για το κέρδισμα και την αλλοτρίωση των συνειδήσεων των φοιτητών, όμως δεν πείθει.

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας αντιτίθεται στην απαράδεκτη «ανακατάληψη» που γυρνάει το φοιτητικό κίνημα πολλά χρόνια πίσω και καλεί στον αγώνα για μεταστέγαση των τεσσάρων Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Παλαιό Φρούριο και άμεση αυτονόμησή του, στον αγώνα ενάντια στις επερχόμενες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την καταδίκη της «ανακατάληψης» εκφράζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των φοιτητών. Την αντιδημοκρατική ανακατάληψη καταδικάζει, επίσης, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων «Πέτρος Βράιλας - Αρμένης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ