Σάββατο 27 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εν μέσω σκανδάλων και προϋπολογισμού

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Νέες κατηγορίες ήρθαν να προστεθούν χθες, στις ήδη υπάρχουσες, κατά του Γερμανού πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, για σκιώδεις οικονομικές συναλλαγές, κατά τη διάρκεια που ήταν στην ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά και στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Με τις νέες αυτές κατηγορίες, όχι μόνο δυσχεραίνεται η θέση του Χ. Κολ, αλλά δυναμιτίζεται έντονα και το πολιτικό σκηνικό, τη στιγμή που το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται στη γωνία και σε πολύ δεινή θέση.

Η «ελεύθερη πτώση» του κυβερνητικού συνασπισμού , όπως έκριναν οι αναλυτές την πορεία της κυβέρνησης, μετά τις συνεχόμενες ήττες στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, οφείλεται στο πακέτο των οικονομικών μέτρων και των αθρόων περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες. Βέβαια, ο προϋπολογισμός κατάφερε να αποσπάσει χθες, μετά από θυελλώδεις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, την έγκριση των μελών της Μπούντεσταγκ, όπου Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν την πλειοψηφία, αλλά κρίνεται αδύνατο να καταφέρει να έχει την έγκριση της Μπούντεσρατ χωρίς τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών.

Συνεπώς, παρά τις νουθεσίες της Ενωσης Γερμανών Βιομηχάνων να στηρίξουν οι Χριστιανοδημοκράτες το «έργο του Γκέρχαρντ Σρέντερ», είναι μάλλον δύσκολο να συμπεράνει κανείς ποια στάση θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ειδικά μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», που αναφέρει ότι οι εισαγγελείς, ερευνώντας τα οικονομικά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος μετά τη δήμευση των βιβλίων του, ανακάλυψαν ότι ο οικονομικός σύμβουλος είχε διασπάσει τις μεγάλες εισφορές από επιχειρήσεις σε πολλούς μικρούς ανώνυμους λογαριασμούς προκειμένου να καλύψει την πηγή προέλευσής τους. Στη συνέχεια, τα χρήματα αυτά μεταφέρονταν από τα «βρώμικα ταμεία» σε διάφορους δημόσιους ή συναφείς τομείς κομματικούς τομείς, σύμφωνα με τις οδηγίες που έδινε ο ίδιος ο πρώην καγκελάριος Κολ, υποστηρίζει πάντα η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Πάντως, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Χέλμουτ Κολ στη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) παραδέχτηκε χθες ότι το κόμμα, για τα οικονομικά του οποίου διεξάγεται έρευνα από τις αρχές, διατηρούσε πράγματι μυστικούς λογαριασμούς, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός WDR 2. Ο Χάινερ Γκάισλερ, ο οποίος είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος έως το 1989, δήλωσε ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» και σύμφωνα με τις οποίες το CDU είχε στη διάθεσή του μυστικούς λογαριασμούς, προκειμένου να διοχετεύει χρήματα σε επικεφαλής περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος, είναι «στην ουσία αληθείς».

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο αποκαλύφθηκε ένα ολόκληρο σύστημα λογαριασμών που είχαν ανοιχτεί εξ ονόματος των Χριστιανοδημοκρατών, στο πλαίσιο μια έρευνας για φορολογικές παρατυπίες που σχετίζονται με δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου μάρκων (520.000 δολάρια) που δέχτηκε το κόμμα από έναν έμπορο όπλων το 1991.

Ο Χέλμουτ Κολ δεν έκανε σχόλια ή δηλώσεις μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, αλλά, κρίνοντας από τις προχθεσινές αντιδράσεις του μέσα στο Κοινοβούλιο, το ζήτημα και συνέχεια θα έχει και ίσως λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ