Κυριακή 2 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
«Μπορούσαμε να αποτρέψουμε το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη»

Associated Press

Τη μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι αποκαλύψεις στις ΗΠΑ σχετικά με τις πληροφορίες που είχε η αμερικανική κυβέρνηση πριν την 11η Σεπτέμβρη του 2001 για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Νιου Γιορκ Τάιμς», «Λος Αντζελες Τάιμς» και του περιοδικού «Τάιμ» ο πρόεδρος Μπους είχε ενημερωθεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν, για κινήσεις μελών της «Αλ Κάιντα», τα οποία εκπαιδεύονταν σε σχολές πιλότων και συμμετείχαν, πιθανότατα, σε σχέδιο τρομοκρατικών ενεργειών. Στα ίδια δημοσιεύματα αποκαλύπτεται ότι τουλάχιστον δύο πράκτορες του FBI βρέθηκαν στα ίχνη των υπόπτων και όταν ζήτησαν την άδεια να προχωρήσουν στις έρευνές τους πήραν αρνητικές απαντήσεις από τη διοίκηση.

Μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου, ο επικεφαλής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, παραδέχτηκε, την περασμένη Τετάρτη, ότι το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη 2001 θα μπορούσε να είχε αποτραπεί. Αυτή η ομολογία ανατρέπει ουσιαστικά την εικόνα που εξ αρχής θέλησε να διαμορφώσει η αμερικανική ηγεσία. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι: αφού μπορούσαν να το αποτρέψουν, γιατί δεν το έκαναν;

Ο Ρ. Μίλερ απάντησε λέγοντας ότι η υπηρεσία του δεν αξιολόγησε σωστά τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της. Ομως, ποιος μπορεί να πιστέψει ότι μια υπηρεσία σαν το FBI, που ξεσηκώνει όλο τον πλανήτη αν πετάξει ένα κουνούπι δίπλα από το Λευκό Οίκο, δεν αξιολόγησε τόσες και τέτοιες πληροφορίες.

Θα περάσει πολύς καιρός για να μάθουμε τις ακριβώς έγινε στις 11 Σεπτέμβρη του 2001. Εκείνο πάντως που τώρα μπορούμε να πούμε είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση θεμελίωσε την παγκόσμια «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» στη βάση των αντιποίνων για ένα έγκλημα το οποίο, όπως η ίδια ομολογεί, μπορούσε να αποτρέψει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ