Τρίτη 4 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
«ΟΜΙΛΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ»:
«Φταίει... Βελιγράδι και ΟΗΕ» για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο έχει στεφθεί με αποτυχία και οδηγεί στη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου επειδή, μεταξύ άλλων, επιτρέπει στις... σερβικές αρχές «να έχουν επιρροή» στους Σέρβους κατοίκους της επαρχίας, αναφέρει έκθεση του ιδρύματος πολιτικών αναλύσεων «Ομιλος Διεθνών Κρίσεων» (ICG), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση του ιδρύματος επικρίνει την αποστολή του ΟΗΕ όχι, όπως θα περίμενε κανείς, για άσκηση πολιτικής που έχει μετατρέψει τη σερβική επαρχία σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ ή για πολιτικές αποφάσεις και πρακτικές που προωθούν την απόσχιση της επαρχίας από τη Σερβία, αλλά επειδή «η αποστολή του ΟΗΕ επέτρεψε στη σερβική κυβέρνηση εκτενή έλεγχο» πάνω στις- ελάχιστες πλέον...- αμιγώς σερβοκατοικούμενες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου με χαρακτηριστικότερη περίπτωση εκείνη της πόλης Μιτρόβιτσα. «Αυτό», αναφέρει η έκθεση του οργανισμού, «διακυβεύει τις συνομιλίες για το μέλλον της επαρχίας». Εν κατακλείδι, η «πρόταση» του «Ομίλου Διεθνών Κρίσεων» δεν είναι παρά η ακόλουθη: να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στις... σερβικές αρχές και να αντικατασταθεί η δύναμη Γάλλων στρατιωτών της KFOR στη Μιτρόβιτσα, ώστε να τερματιστούν οι όποιες προσπάθειες για διχοτόμηση της πόλης σε σερβικό και αλβανικό τομέα.

Ας σημειωθεί πάντως, ότι προεδρεύων του διοικητικού συμβουλίου του «Ομίλου Διεθνών Κρίσεων» είναι ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισαάρι, δεύτερος τη τάξει ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Στέφεν Σόλαρτζ, ενώ άλλες θέσεις του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου διεθνών πολιτικών αναλύσεων κατέχουν ο Γουέσλεϊ Κλαρκ (Αμερικανός στρατηγός πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη που είχε το πρόσταγμα για τους βομβαρδισμούς του '99 κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας), ο (πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ζακ Ντελόρ και ο διεθνούς φήμης κερδοσκόπος πολυεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ