Τρίτη 4 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η συνάντηση δεν έγινε, η ένταση παραμένει...

Το αγόρι της φωτογραφίας δεν έχει όνομα, έχει αριθμό: Είναι ο ασθενής 7 κλινικής του Κασμίρ που φιλοξενεί τους τραυματίες της συνεχιζόμενης ανταλλαγής πυρών Ινδίας-Πακιστάν. Μια «παράπλευρη απώλεια»...

Associated Press

Το αγόρι της φωτογραφίας δεν έχει όνομα, έχει αριθμό: Είναι ο ασθενής 7 κλινικής του Κασμίρ που φιλοξενεί τους τραυματίες της συνεχιζόμενης ανταλλαγής πυρών Ινδίας-Πακιστάν. Μια «παράπλευρη απώλεια»...
ΑΛΜΑ ΑΤΑ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΛΟΝΔΙΝΟ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η -- όχι ακριβώς περιφερειακή, ούτε ακριβώς διεθνής -- διάσκεψη ασφάλειας στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν αποτελούσε χτες το θέατρο των διπλωματικών προσπαθειών να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο ανάμεσα στον Πακιστανό δικτάτορα, Περβέζ Μουσάραφ, και στον εθνικιστή Ινδό πρωθυπουργό, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Στην πρωτοβουλία πρωτοστατούσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, που μετέφερε «μήνυμα» από το ΝΑΤΟ, στη σύνοδο του οποίου μετείχε την περασμένη βδομάδα. Ο Πούτιν πάντως δεν κατάφερε να πετύχει το πολυπόθητο τετ-α-τετ και αναμενόταν να συναντήσει τους δύο άνδρες κατ' ιδίαν.

Στη διάσκεψη του Καζαχστάν συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, το Αφγανιστάν, το Ισραήλ, το Ιράν, η Τουρκία και οι Παλαιστίνιοι, ενώ καθεστώς παρατηρητή έχουν δέκα ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας -- αρκετές από αυτές σε επίπεδο κορυφής. Πάντως, την παράσταση έμοιαζε να κλέβει η σύγκρουση που σοβεί ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν με αφορμή το Κασμίρ και μοιάζει ικανή, ανά πάσα στιγμή, να κλιμακωθεί σε πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο στρατηγός, που αυτοαποκαλείται «πρόεδρος» του Πακιστάν, Μουσάραφ, δήλωνε χτες πως είναι έτοιμος να συναντήσει «δίχως κανέναν όρο» τον Ινδό πρωθυπουργό, Βάτζπαϊ, ωστόσο ο δεύτερος απάντησε εμμέσως ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο» ούτε έχει προγραμματιστεί συνάντηση. Ο Βάτζπαϊ αναμενόταν να συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Πούτιν και τον Κινέζο Πρόεδρο, Ζιανγκ Ζεμίν, ωστόσο η ανησυχία στο ινδικό επιτελείο χτες βράδυ ήταν ένα «μιντιακό πραξικόπημα» από πλευράς Μουσάραφ, δηλαδή οι δηλώσεις που θα κάνει σήμερα το πρωί.

Πέρα από τις διπλωματικές πιρουέτες στη διάσκεψη του Καζαχστάν -- όπου αναμένεται μεταξύ άλλων να υπογραφεί και μια κοινή δήλωση των συμμετεχουσών χωρών για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»... --, στην επικαιρότητα συνέχιζαν να βρίσκονται οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα των δύο χωρών, αλλά και οι μάχες στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ. Χτες, οι ινδικές Ενοπλες Δυνάμεις ανέφεραν πως σκότωσαν έναν διοικητή του ανταρτικού κινήματος Τζάις-ε-Μοχάμαντ, τον Ρίγιαζ Αχμεντ Σιντίκι, πακιστανικής υπηκοότητας, ο οποίος καταζητούνταν και είχε επικηρυχτεί για 5.000 δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί πιέζουν τους Πακιστανούς με αφορμή την «παρουσία» στελεχών των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάιντα στο έδαφος του Πακιστάν, θέμα που επαναφέρει στο τελευταίο τεύχος του το Νιούζγουικ, περιοδικό γνωστό για διάφορες «εξυπηρετήσεις» που κάνει κατά καιρούς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γράφοντας ότι «ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν παραβρέθηκαν πρόσφατα στην κηδεία ενός πρώην αντάρτη, που πολέμησε τους Σοβιετικούς, και μάλιστα υπό το βλέμμα ενός αξιωματούχου των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών». Κατά το περιοδικό, στο Πακιστάν μπορεί να κρύβεται και ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Σαουδάραβας αρχιτρομοκράτης Οσάμα Μπιν Λάντεν. Παράλληλα, όμως, το περιοδικό γράφει ανοιχτά ότι οι Αμερικανοί επιχειρούν σε μεγάλους αριθμούς στη χώρα, επικαλούμενο δήλωση ενός Πακιστανού διπλωμάτη, ο οποίος δηλώνει: «Ο αριθμός των ανδρών των ΗΠΑ στο Πακιστάν -- από το FBI, τη CIA και τις ειδικές δυνάμεις -- θα σας εκπλήξει».

Κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό, ούτως ή άλλως, πέρα από την αυτονόητη παρατήρηση ενός Ινδού αρθρογράφου της Ουάσιγκτον Ποστ ότι «οι δύο κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τις ανάγκες των λαών τους και προωθούν δικά τους συμφέροντα», ότι η πολεμική υστερία κερδίζει έδαφος και στους λαούς των δύο χωρών. Οπως αναφέρει η απεσταλμένη των Τάιμς του Λονδίνου στο Νέο Δελχί, Κάθριν Φιλπ, σε μια διαδήλωση για την ειρήνη προχτές ένας Ινδός πλησίασε ουρλιάζοντας τους διαδηλωτές. «Γιατί θέλετε ειρήνη;!» απαίτησε να μάθει. «Δεν είστε πατριώτες Ινδοί», συνέχισε το παραλήρημα. «Πρέπει να κάνουμε πόλεμο, να δώσουμε στο Πακιστάν ένα μάθημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ