Τρίτη 4 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Ο μάρτυρας κατηγορίας αρνήθηκε να... καταθέσει!

ΧΑΓΗ.-

Εγινε κι αυτό στο δικαστήριο της Χάγης! Μάρτυρας που είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας, προσήλθε χτες στο δικαστήριο με την ιδιότητα του μάρτυρα κατηγορίας αρνούμενος τελικώς... να καταθέσει! «Δεν μπορώ να καταθέσω και αυτό είναι η μόνη αλήθεια» είπε ο μάρτυρας, μιλώντας σερβοκροάτικα, και ο οποίος έγινε γνωστός στους δημοσιογράφους ως «Κ 12».

Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου, Τζέφρι Νάις, είχε νωρίτερα αναγγείλει πως ο μάρτυρας θα έδινε «σοβαρά και ακλόνητα στοιχεία για γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Σερβία». Ζήτησε στη συνέχεια, εκ μέρους του μάρτυρα, να δοθεί η κατάθεσή του σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του δικαστηρίου για να «προστατευτεί η ταυτότητα του μάρτυρα». Ολα πήγαιναν καλά μέχρις ότου η ακροαματική διαδικασία έγινε ανοιχτή στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Από κείνη τη στιγμή και έπειτα, έγινε γνωστός (και στους εκπροσώπους των ΜΜΕ) ο φανερός εκνευρισμός του μάρτυρα, που το μόνον που κατέθεσε τελικώς ήταν πως υπηρέτησε στις σερβικές ένοπλες δυνάμεις ως οδηγός στρατιωτικού οχήματος. Στη συνέχεια αρνήθηκε να πει εάν ήταν έγγαμος ή όχι.

Οταν ρωτήθηκε απ' τον εισαγγελέα Νάις εάν κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι τον επισκέφθηκαν το 1999 στο σπίτι του «ζητώντας του να κάνει κάτι», ο Κ 12 αποκρίθηκε πως αδυνατούσε να απαντήσει γιατί θα μπορούσαν κάποιοι να τον πάρουν, εσφαλμένα, για «κάποιον άλλο»(;)... Στις επανειλημμένες προσπάθειες της ενάγουσας αρχής να καταθέσει τα «ακλόνητα σοβαρά στοιχεία» κατά του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Κ-12 ξέσπασε λέγοντας: «Γιατί είστε τόσο πεισματάρης; Γιατί δεν καταλαβαίνετε πως δε θέλω να συνεργαστώ;».

Ολα αυτά έκαναν τον Μιλόσεβιτς να μιλήσει για μία ακόμη απόπειρα της ενάγουσας αρχής να στρατολογήσει ψευδομάρτυρες. Οταν μάλιστα απαίτησε να προχωρήσει στη διαδικασία αντεξέτασης, ο Κ-12 αποχώρησε απ' την αίθουσα δίχως λέξη...

Μετά από ολιγόλεπτο διάλειμμα, τη σκυτάλη των μαρτύρων κατηγορίας πήρε ο Φρεντ Εϊμπρααμς ο οποίος κατέθεσε με την ιδιότητα του στελέχους της «μη-κυβερνητικής» οργάνωσης «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Ο Εϊμπρααμς κατέθεσε πως η οργάνωσή του απέστελνε απ' το 1996 εκθέσεις στις τότε ομοσπονδιακές και σερβικές αρχές καταγγέλλοντας παραβιάσεις δικαιωμάτων του πληθυσμού των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.

Η κατάθεση του Εϊμπρααμς χρησιμοποιήθηκε απ' την ενάγουσα εισαγγελική αρχή προκειμένου να «αποδείξει» στο δικαστήριο πως ο Μιλόσεβιτς «γνώριζε» ή μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων, τις παραβιάσεις και τα «έκτροπα» στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ