Τρίτη 4 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενώ ο «εμφύλιος » μαίνεται, ο Μπους διαχέει τον πόλεμο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τα δημοσιεύματα και οι αποκαλύψεις όσον αφορά στην «πρόληψη» της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου συνεχίζουν ως μορφή χιονοστιβάδας να ισοπεδώνουν τα πάντα, σκεπάζοντας ακόμη και τα πραγματικά γεγονότα που έχουν καταγραφεί τις πρώτες κρίσιμες ώρες, που ίσως έριχναν λίγο φως στη «σκοτεινή» υπόθεση... Οσο λοιπόν ασχολούνται όλοι στις ΗΠΑ με τα αυτονόητα, τι ακριβώς γνώριζε εκ των προτέρων η κυβέρνηση Μπους, ουδείς ασχολείται με τα πραγματικά γεγονότα και πολύ περισσότερο με τις νέες απειλές Μπους, που διαχέει ακόμη περισσότερο τον πόλεμο.

Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο των αποκαλύψεων βρέθηκε η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, η CIA, και ένας νέος γύρος πολέμου, αυτή τη φορά ανάμεσα στους δύο άξονες των μυστικών υπηρεσιών, άρχισε. Σύμφωνα με το περιοδικό «Newsweek», πολλούς μήνες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, για την ακρίβεια λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του σε μυστική συνάντηση σχεδιασμού της Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, στη Μαλαισία, το Γενάρη του 2000 η CIA γνώριζε πως δυο από τους αεροπειρατές βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνδέονταν με την οργάνωση Αλ Κάιντα. Εντούτοις, η πληροφορία δεν έφθασε ποτέ στο FBI, το οποίο τώρα ισχυρίζεται πως, αν γνώριζε, οι πράκτορές του θα είχαν ξεσκεπάσει την τρομοκρατική συνωμοσία.

Φυσικά, και το FBI είναι έκθετο ειδικά όσον αφορά σε δύο περιπτώσεις, την υπόθεση με το «Μνημόνιο Φοίνιξ», αλλά και την υπόθεση με το Ζακαρία Μουσάουι. Ο διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος έχει παραδεχτεί πως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί, δήλωσε στο CBS ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αποτραπεί πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post» ο Μιούλερ θα εξετάζει πλέον προσωπικά ο ίδιος όλες τις αιτήσεις για εντάλματα έρευνας υπόπτων για τρομοκρατία.

Δημοσιεύματα...

Η αντεπίθεση από το FBI έγινε και μέσα από τις σελίδες της «γνωστής» εφημερίδας, «Washington Times», που με τίτλο «Ανέτοιμο να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία το FBI, σύμφωνα με μυστική έκθεση» επισημαίνει ότι πριν από την 11η Σεπτεμβρίου το FBI είχε προειδοποιήσει για την απειλή σοβαρών τρομοκρατικών επιθέσεων από την Αλ Κάιντα και παρά το γεγονός ότι η έκθεση περιείχε λεπτομερείς υποδείξεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καθώς και πρόταση για αύξηση των δαπανών της υπηρεσίας για αντιτρομοκρατικές πρωτοβουλίες, εν τούτοις η κατάσταση δεν εκτιμήθηκε σωστά, με αποτέλεσμα το FBI να μην μπορέσει να ενισχυθεί οικονομικά και να εξασφαλίσει τα αναγκαία μέσα.

Τέλος, η «Daily News» αναφέρει ότι δημοσιογράφοι της επιθεώρησης «US News & World Report» είχαν επίσης ενημερώσει το FBI μερικούς μήνες πριν την 11η Σεπτεμβρίου ότι υπήρχε η δυνατότητα διείσδυσης σε κάποιο στρατόπεδο της Αλ Κάιντα, αλλά το FBI απέρριψε το σχετικό σχέδιο και ότι εάν η πρόταση αυτή δεν είχε απορριφθεί, το FBI θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε μάθει για τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις εναντίον του World Trade Center.

Νέο «επιθετικό δόγμα»

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους αποφοίτους της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Γουέστ Πόιντ, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προετοιμασμένες να μεταφέρουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στο ένα «τρίτο της υφηλίου», δηλαδή σε περίπου 60 χώρες όπου υπάρχουν πυρήνες τρομοκρατίας, οι οποίοι πρέπει να βρεθούν και να εξαρθρωθούν και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμες για προειδοποιητική δράση όταν καταστεί αναγκαίο... φυσικά «για να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη χώρα μας», σύμφωνα με τον Μπους.

Στα 52 λεπτά της ομιλίας του, η αναφορά προς επιθέσεις κατά χωρών είναι συνεχείς. Εάν και ο Μπους δεν κατονόμασε κάποια κράτη, ωστόσο επανειλημμένως τόνισε ότι πρόκειται για μη δημοκρατικά καθεστώτα. Εντούτοις, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν προς την «Washington Post» ότι οι αναφορές και τα σχόλια Μπους είχαν στόχο την περιοχή της Μέσης Ανατολής και κυρίως συμμάχους των ΗΠΑ, όπως την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Εάν λοιπόν οι ΗΠΑ αποφασίσουν για ξαφνικά χτυπήματα σε άλλες χώρες, θα σημάνει και τη μεγάλη αλλαγή στη στρατηγική των ΗΠΑ, η οποία συνήθως δρα με πρόσχημα, πάντα, την αυτοάμυνα. Ενδεικτικό της αλλαγής είναι ότι η ομιλία Μπους στους απόφοιτους του Γουέστ Πόιντ κατατάχθηκε από το Λευκό Οίκο ως το πρώτο τμήμα του ανανεωμένου σχεδίου «πλαίσιο για τη συνολική ασφάλεια», ένα σχέδιο που εκτός της εξωτερικής πολιτικής θα επεκταθεί και στο εσωτερικό με το σχέδιο «στρατηγικής για την εσωτερική ασφάλεια», που αναμένεται να ανακοινωθεί τον Ιούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ