Τρίτη 4 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Ασφαλή παραγωγή μοσχευμάτων;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ελπίδες για την παραγωγή μοσχευμάτων από βλαστοκύτταρα εμβρύων και την επιτυχή μεταμόσχευσή τους στον άνθρωπο δίχως να απορριφθούν ως ξένα σώματα από τους λήπτες, δημιουργεί η επιτυχημένη προσπάθεια ερευνητών του παιδιατρικού νοσοκομείου της Βοστόνης να μεταμοσχεύσουν σε βοοειδή ιστούς οργάνων που δημιούργησαν με τη διαδικασία κλωνοποίησης εμβρυακών βλαστοκυττάρων.

Αναλυτικά στοιχεία για την ερευνητική απόπειρα των επιστημόνων, με επικεφαλής τον Δρ. Αντονι Ατάλα, αναμένεται να δημοσιευτούν στο τεύχος Ιουλίου της μηνιαίας βιοτεχνολογικής επιθεώρησης «ΝΑΤURΕ BIOTEXNOLOGY».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προχτές, οι ερευνητές πήραν δερματικό ιστό απ' το αυτί ενός ταύρου και το τοποθέτησαν σε ωάριο αγελάδας απ' το οποίο είχαν προηγουμένως αφαιρέσει τον πυρήνα (που περιείχε το γενετικό υλικό του ζώου). Στη συνέχεια αναπτύχθηκε κλωνοποιημένο έμβρυο που τοποθετήθηκε στη μητέρα για μία περίοδο πέντε έως έξι εβδομάδων. Τα κύτταρα νεφρών πάρθηκαν απ' το έμβρυο και αναπτύχθηκαν σε μικροσκοπικά νεφρά τα οποία λειτούργησαν φυσιολογικά.

Η αξία της συγκεκριμένης έρευνας μεταξύ άλλων έγκειται στο ότι συνιστά την πρώτη απτή επιστημονική απόδειξη ότι κλωνοποιημένοι ιστοί μπορούν να μεταμοσχευτούν σε ζώα χωρίς επιπλοκές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα και χωρίς να απορριφθούν απ' τον οργανισμό ως ξένα σώματα. Η αξία του όλου εγχειρήματος έχει ακόμη περισσότερη σημασία αφού έγινε σε ζώα (βοοειδή) με περίπλοκο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο έχει αρκετές ομοιότητες με εκείνο του ανθρώπου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ