Σάββατο 27 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ
Αφαντος ο ευυπόληπτος Στ. Ηλίας

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον εκλεκτό της κυβέρνησης

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η παρατεταμένη «εξαφάνιση» του εφοπλιστή Στ. Ηλία και ιδιοκτήτη πλέον των Ναυπηγείων Αυλίδας, που ενώ μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα έπρεπε να έχει προσλάβει το σύνολο των εργαζομένων που απολύθηκαν από τον προηγούμενο επινοικιαστή Λελάκη, δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφτηκε στις αρχές Οκτώβρη, μεταξύ του πωλητή, δηλαδή της ΕΤΒΑ και του αγοραστή Στ. Ηλία, θα έπρεπε εντός διμήνου να έχουν προσληφθεί όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά και να λειτουργεί το Ναυπηγείο. Ομως, λίγες μέρες πριν την έλευση της συγκεκριμένης ημερομηνίας, δεν έχει γίνει τίποτα σ' αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, ο όρος για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων θεωρούνταν από τους πλέον δεσμευτικούς και για το λόγο αυτό έχει κατατεθεί και εγγυητική επιστολή ύψους 300 εκατομμυρίων δραχμών.

Πέρα όμως από την αναμενόμενη για πολλούς στάση του Στ. Ηλία, ζητούμενο παραμένει η στάση της κυβέρνησης και ειδικότερα της ΕΤΒΑ που είναι η πωλήτρια τράπεζα, η οποία για σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο κατατρυχόταν, παρακαλώντας και προσφέροντας «γην και ύδωρ» στον Στ. Ηλία να αγοράσει το Ναυπηγείο. Ωστόσο, όμως, απ' ό,τι μέχρι σήμερα έχει συμβεί, προκύπτει πως το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Αυλίδας, του τρίτου κατά σειρά δημόσιου από τα τέσσερα ναυπηγεία που υπάρχουν συνολικά στη χώρα, με βεβαιότητα, θα ακολουθήσει παρόμοια, με την ταραχώδη πορεία που πέρασαν τα Ναυπηγεία του Νεωρίου και της Ελευσίνας.

Τα ερωτηματικά όμως για το τι πραγματικά επιδιώκει ο Στ. Ηλίας πληθαίνουν, αφού εκ των πραγμάτων, με τη λήξη της ημερομηνίας υποχρεωτικής επαναπρόσληψης του συνόλου του προσωπικού, εκπίπτει και η εγγυητική επιστολή των 300 εκατομμυρίων δραχμών. Επειδή ως γνωστόν κανείς επιχειρηματίας δε χάνει εύκολα τα λεφτά του, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα εισέλθουμε σε μία νέα φάση προκλητικών αξιώσεων του Στ, Ηλία από το ελληνικό δημόσιο.

Τα θύματα σ' αυτήν την υπόθεση παραμένουν οι εργαζόμενοι που παραμένουν από την περασμένη άνοιξη άνεργοι. Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να προσδιοριστεί από τον Στ Ηλίας τι σκοπεύει να κάνει. Στην περίπτωση που οι εξελίξεις είναι αρνητικές, οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει ότι θα προχωρήσουν στην κατάληψη του ναυπηγείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικά ενάντια στην αδιαλλαξία (2000-06-01 00:00:00.0)
Κινητοποίηση των ανέργων των Ναυπηγείων Αυλίδας (1999-09-15 00:00:00.0)
Ούτε αποζημιώσεις! (1999-04-20 00:00:00.0)
Προσπάθεια απεμπλοκής από τον Λελάκη (1998-07-17 00:00:00.0)
Στο "σφυρί" και το Ναυπηγείο Αυλίδας (1997-07-16 00:00:00.0)
Μετά το Λελάκη, στο ξεπούλημα; (1996-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ