Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κυπριακή τέχνη στην Αθήνα

«Σκεπτόμενος» του Γ. Μαυροϊδή
«Σκεπτόμενος» του Γ. Μαυροϊδή
«100 χρόνια κυπριακής τέχνης», τιτλοφορείται η έκθεση που φιλοξενεί η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 51). Πρόκειται για εικαστικό «πανόραμα», με 83 έργα 50 Κυπρίων καλλιτεχνών από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα, που «καταγράφει» την εξελικτική πορεία της κυπριακής τέχνης από τους θεμελιωτές της μέχρι τις σύγχρονες εικαστικές αναζητήσεις.

Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, «η εικαστική δημιουργία στη σύγχρονη Κύπρο είχε μια δική της διαφορετική πορεία από της Δυτικής Ευρώπης. Μετά από μακραίωνη τουρκική κατοχή και τον πνευματικό σκοταδισμό, όπου βρίσκουμε μόνον ελάχιστες αναλαμπές στη βυζαντινή λαϊκή τέχνη, το τέλος του 19ου αιώνα και οι αρχές του 20ού βρίσκουν την Κύπρο να αγωνίζεται για να κατακτήσει τη δική της θέση στο εικαστικό γίγνεσθαι της Ευρώπης...».

Η ζωγραφική των καλλιτεχνών της πρώτης και της δεύτερης γενιάς ξεκινά τα θέματά της από το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, την καθημερινή και ιστορική ζωή. Μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας (1960) οι συνθήκες για δημιουργία άλλαξαν. Η καλλιτεχνική κίνηση πυκνώνει και αρκετοί καλλιτέχνες συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις και Μπιενάλε Τέχνης. Ετσι η κυπριακή τέχνη βγαίνει σιγά σιγά από την απομόνωσή της. Σήμερα η κυπριακή τέχνη αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής, αλλά διατηρώντας το δικό της χρώμα και τη μεσογειακή της διάθεση. Την έκθεση διοργανώνουν ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και ο Δήμος Λάρνακας και θα διαρκέσει έως τις 30/6.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ