Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 57
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μοναδική μουσική απόλαυση

Το τετραμελές συγκρότημα «Huun Huur Tu»
Το τετραμελές συγκρότημα «Huun Huur Tu»
Οσοι επιδιώκουν να μολύνουν ψυχοπνευματικά και πολιτιστικά όλη τη νεολαία με την «μπιγκ-μπραδερική» και «μπαρ(άνοια)» τηλεσαβούρα τους και να κατευθύνουν τα γούστα της στο δρόμο της ιμπεριαλιστικής αμερικάνικης «πολιτιστικής» βιομηχανίας, θα απογοητεύονταν την Τρίτη το βράδυ, με το νεανικό κυρίως πλήθος (περίπου 3.000 θεατές) που κατέκλυσε ακόμα και κάθε σπιθαμή γης στο δημοτικό «Κηποθέατρο Παπάγου», για να απολαύσει, στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Δήμου Παπάγου, μια μοναδική μουσική εμπειρία, με το τετραμελές συγκρότημα «Huun Huur Tu», από την Τούβα (πρώην ανεξάρτητο κρατίδιο της ΕΣΣΔ, μεταξύ Νότιας Σιβηρίας και Μογγολίας). Για να γνωρίσει μια ολότελα διαφορετική (γνωστή σε ελαχίστους, διεθνώς) μακραίωνη, ιεροτελεστικής καταγωγής, υπέροχη μουσική παράδοση.

Την παράδοση ενός ασιατικού λαού, των Σαμάνων, η οποία «συγγενεύει» με την κινέζικη και μογγολική μουσική παράδοση, αλλά διαθέτει και απόλυτα δική της «σφραγίδα», διαλεκτικά δεμένη με το φυσικό περιβάλλον, τις παραδόσεις και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της κεντροασιατικής στέπας.

Το σαμανικό συγκρότημα έχει αναγάγει σε μεγάλη τέχνη την τεχνική «xoomei», τεχνική της σαμανικής τελετουργικής μουσικής παράδοσης. Τεχνική «παράγωγο» των φυσικών φαινομένων και του ζωικού βασιλείου της στέπας και της ερμηνευτικής -εξευμενιστικής μίμησης των φαινομένων από τον άνθρωπο. Και ταυτόχρονα «παράγωγο» της ανάγκης της ανθρώπινης φωνής και της μουσικής να ηχήσει μέσα στην απέραντη στέπα.

Η τεχνική αυτή μετατρέπει την ανθρώπινη φωνή όχι απλώς σε μουσικό όργανο, αλλά σε «υπεράνθρωπο», «συμπαντικό», «θεϊκό» φωνητικό φαινόμενο που απηχεί όλη την - έμψυχη και άψυχη - πλάση της στέπας. Ενα εκπληκτικό, μοναδικό σαν άκουσμα, ηχητικό φαινόμενο, που απαιτεί από τους «τεχνίτες» του να μετατρέπουν σε ηχεία όλες τις κοιλότητες του κορμιού και κεφαλιού τους (κοιλιακή, στομαχική, θωρακική, λαρυγγική, στοματική και ρινική). Να παράγουν απίστευτους, «θαυματουργούς» ήχους, απόλυτα εναρμονισμένους με τον ήχο των παραδοσιακών μουσικών οργάνων τους. Να μιμούνται τον ήχο των μουσικών οργάνων, των ανέμων, των πουλιών, των άγριων ζώων. Να αποδίδουν, σε απειροελάχιστο κλάσμα του δευτερολέπτου, πολλές και διαφορετικής χροιάς φωνές και να ανεβοκατεβαίνουν όλες τις φωνητικές κλίμακες. Να «ζωγραφίζουν» με το τραγούδι και τους άλλους φωνητικούς ήχους που παράγουν με τα σωματικά ηχεία τους, όλα τα χρώματα και όλους τους ήχους της στέπας σ' όλες τις εποχές του χρόνου και σ' όλο τον κύκλο της μέρας και της νύχτας.


Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ