Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 57
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ιντιφάντα και κινηματογράφος»

Σκηνή από την ταινία «Τα παιδιά της Σατίλα» της Μάι Μάρσι
Σκηνή από την ταινία «Τα παιδιά της Σατίλα» της Μάι Μάρσι
Με αφετηρία και αφορμή την Παλαιστίνη και τον αγώνα του λαού της για αυτοδιάθεση, διοργανώνεται στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21) από αύριο και έως τις 13 του Ιούνη, «Αφιέρωμα προβολών στον παλαιστινιακό κινηματογράφο», με τίτλο «Ιντιφάντα και Κινηματογράφος». Το εφταήμερο των εκδηλώσεων, που γίνεται με πρωτοβουλία της «Ενωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου - Τηλεόρασης» και την ενεργό υποστήριξη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, έχει ως στόχο - όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου - «να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινή γνώμη γύρω από το παλαιστινιακό ζήτημα. Επίσης, να προβάλει, για πρώτη φορά στη χώρα μας, την παλαιστινιακή κινηματογραφική δημιουργία. Σήμερα, μέσα από την παλαιστινιακή κινηματογραφία, με τη σχετικά πρόσφατη ιστορική διαδρομή της, προβάλλεται η απαίτηση να εγγραφεί η Παλαιστίνη στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη, ως πατρίδα για τους Παλαιστίνιους».

Στον παλαιστινιακό κινηματογράφο αναφέρθηκε ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Μ. Χλάιφι, τονίζοντας ότι πρόκειται «για ταινίες μη εμπορικές και στη βάση τους ανθρωπιστικές», ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δ. Θέος σημείωσε: «Με δεδομένο ότι η τέχνη και ο κινηματογράφος της Παλαιστίνης φέρει τη δύναμη του λαού της και ότι ο εθνικός χαρακτήρας του διαδρομεύει τον κόσμο σε μια γλώσσα παγκόσμια, όπως είναι η κινηματογραφική, δίνει στο αφιέρωμα την ιδιαιτερότητα σπουδής για το παλαιστινιακό πρόβλημα, μέσα από το βλέμμα των δημιουργών της».

Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις. Σημαντική είναι η ημερίδα για την Παλαιστίνη («Τριανόν» 9/6) με ομιλίες, παρεμβάσεις καλλιτεχνών και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων από την Παλαιστίνη και την Ελλάδα. Στις 7/6 θα ταξιδέψουμε στη μουσική παράδοση της Παλαιστίνης με τον Μπάσελ Ζαγιάντ και τη Γιώτα Βέη. Ακόμη, θα παρουσιαστεί «Ποιητικό και Θεατρικό Αναλόγιο» σε σκηνοθετική επιμέλεια Θέκλας Κίττου και σε ποίηση των: Μαχμούντ Νταρουίς, Ταουφίκ Ζαγιάντ, Σαχίμ Κασέμ κ.ά. Θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Εύα Κοταμανίδου, Κ. Γέρου, Ν. Δαφνής κ.ά. Παράλληλα, στο Πεδίον του Αρεως θα φιλοξενηθεί «Εκθεση φωτογραφίας». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ακόμα δύο ειδικά ένθετα - αφιερώματα: στη «Γυναίκα της Παλαιστίνης» (10/6) και στα «Παιδιά της Παλαιστίνης» (11, 12/6). Από τις ταινίες που θα προβληθούν σημειώνουμε: «Μααλούλ», «Τζαμάλ, μια ιστορία θάρρους», «Ο πολύ δικός μου χάρτης», «Πράσινο πουλί» κ.ά., καθώς και η ταινία του Ρ. Μανθούλη, «Η δική μου Χάιφα».

Η είσοδος στις προβολές θα γίνεται έναντι συμβολικού εισιτηρίου και τα έσοδα θα δοθούν στην Παλαιστινιακή Ενωση Επιτροπών Υγείας. Το αφιέρωμα συνδιοργανώνουν κινηματογραφικοί φορείς και σωματεία και στηρίζεται από συνδικαλιστικούς φορείς. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 010.8832.976, 010.8832.112.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ