Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μαζικό ξήλωμα βασικών δικαιωμάτων

Με τον πιο πάνω τίτλο η «Νόιες Ντόιτσλαντ» παρουσιάζει (στις 5 Μάη), πρωτοσέλιδα, την έκθεση εφτά μη κυβερνητικών οργανώσεων για παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων των πολιτών. Πρόκειται για την ετήσια μελέτη (2002) αυτών των οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες είναι η «Πρωτοβουλία Γουστάβου Χάινεμαν», η «Ρεπουμπλικανική Ενωση Δικηγόρων» και η «Πρωτοβουλία υπέρ του ασύλου για (πολιτικούς) φυγάδες».

Στην παρουσίαση της έκθεσης στο Βερολίνο αναφέρθηκαν σχετικά παραδείγματα, όπως ότι τα όργανα ασφάλειας παρακολουθούν με ειδικά μηχανήματα τα κινητά τηλέφωνα διαδηλωτών, μπορούν να διαπιστώσουν και να καταγράψουν τα ονόματα των κατόχων. Ο γνωστός πολιτικός του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) Μπούρκχαρντ Χιρς, εκπρόσωπος οργάνωσης, ανέφερε ότι παρακολουθούνται 15.000 τηλέφωνα και μ' αυτό τον τρόπο η Γερμανία είναι «παγκόσμιος μάστορας στο κρυφάκουσμα ανάμεσα στα δημοκρατικά κράτη». Ο ίδιος είπε ότι 2.500 πολίτες έχουν χαρακτηριστεί σαν κακοποιοί με «αριστερά κίνητρα», στους οποίους μπορεί να απαγορευτεί η έξοδος για συμμετοχή σε διεθνείς διαδηλώσεις. Αυτό είναι αντισυνταγματικό, δήλωσε ο φιλελεύθερος πολιτικός.

Αλλος εκπρόσωπος μίλησε για φυγάδες που ζητούν άσυλο στη Γερμανία. Υπογράμμισε ότι στοιχεία αυτών των ανθρώπων δίνονται σε ξένες μυστικές υπηρεσίες και «κανένας φυγάς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι στοιχεία από τις (ανακριτικές) καταθέσεις δε θα διαβιβαστούν στα κράτη που τους καταδιώκουν».

Σαν καταπιεστικό χαρακτηρίστηκε επίσης το μέτρο του περιορισμού των φυγάδων σε ένα ορισμένο τόπο, όσο διαρκεί η διαδικασία παροχής ή απόρριψης του ασύλου.

Σχετικό με το θέμα του ξηλώματος δικαιωμάτων των πολιτών είναι και το βιβλίο του Χέριμπερτ Πραντλ, πρώην δικαστή και τώρα συνεργάτη της εφημερίδας του Μονάχου «Ζιντ-Ντόιτσε Τσάιτουνγκ». Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι αντιτρομοκρατικοί νόμοι που είχαν ψηφιστεί το 1977 εξακολουθούν να ισχύουν. Η πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης Γιούτα Λίμπαχ δήλωσε κατά την παρουσίαση του βιβλίου ότι «ορθολογισμός και λογική πρέπει να επικρατήσει στην αντίδραση για τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, αλλιώς δουλεύουμε υπέρ των τρομοκρατών».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ