Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
Ναυάγια και «ναυάγια» των εναλίων ερευνών

Ναυάγιο Φαγκρού (Κυρα - Παναγιά, 5ος αι. π. Χ.)
Ναυάγιο Φαγκρού (Κυρα - Παναγιά, 5ος αι. π. Χ.)
Με ένα βαθυσκάφος, με δυνατότητα κατάδυσης στα 610 μέτρα, αρχίζει αύριο 15ήμερες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΚΘΕ) , στο οποίο ανήκει το βαθυσκάφος (το μοναδικό στην Ελλάδα), και παρουσιάστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού. Στόχος η χαρτογράφηση κατ' αρχάς μιας περιοχής που έχει δώσει πολλά, τυχαία, ευρήματα (π. χ. η Κόρη της Καλύμνου) και μελλοντικά θα διευρυνθεί σε άλλες περιοχές, σε συνεργασία με το ΕΚΘΕ, αφού ο εξοπλισμός και η στελέχωση της αρμόδιας Εφορείας είναι ανεπαρκέστατη για την έρευνα και προστασία των εκτεταμένων εναλίων αρχαιοτήτων μας. Ετσι για περισσότερο από 25 χρόνια η Εφορεία αυτή είναι περισσότερο Εφορεία... χερσαίων αρχαιοτήτων.

Η χτεσινή, προεκλογικών σκοπιμοτήτων, υπουργική ανακοίνωση, αφορά σε εξοπλισμό που δεν είναι της Εφορεία, αλλά άλλου φορέα, ο οποίος πρότεινε βιντεοσκόπηση της έρευνας από ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι(!). Πρόταση που ευτυχώς απέρριψε το ΚΑΣ στην προχτεσινή συνεδρίαση.

Στον άμεσο σχεδιασμό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι, με χρηματοδότηση από το Γ` ΚΠΣ, ο εξοπλισμός ενός σύγχρονου εργαστηρίου συντήρησης, που θα προβλέπει και συντήρηση των ξύλινων σκαριών, τα οποία σαπίζουν... Στην Πύλο, αν και το έργο της Εφορείας έχει ενταχθεί στο Ταμείο Διαχείρισης, ο φετινός προγραμματισμός αφορά σε συνέδρια και όχι σε αρχαιολογικές παρεμβάσεις. Ηδη το θέμα του Ενάλιου Αρχαιολογικού Πάρκου στη Μεθώνη ναυάγησε και αναζητούνται άλλες λύσεις.

Η γνωστή Κόρη της Καλύμνου βρίσκεται στα εργαστήρια συντήρησης, ενώ οι υπουργικές εξαγγελίες για έρευνα στην περιοχή της Γραμβούσας μάλλον ναυαγούν, μαζί με το πλοίο του Ελγιν που χάθηκε κάπου εκεί και εικάζεται ότι μετέφερε Μάρμαρα της Ακρόπολης, αφού όπως είπε η προϊσταμένη της Εφορείας, Κατερίνα Δελαπόρτα, «το πιθανότερο είναι ότι το πλοίο μετέφερε σχέδια και ακουαρέλες, που είναι απίθανο να σώζονται».

Τώρα γίνονται συστηματικές έρευνες στις περιοχές Αλοννήσου, Μεθώνης, Ζακύνθου, Ανδρου και στο ναυάγιο «La Teresse». Επίσης πλήθος σωστικών ανασκαφών μεταξύ αυτών και στην Πάρο, όπου ξεκινάει έρευνα στο λιμάνι (αφού προηγήθηκε ο σκαπανέας), με πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ