Κυριακή 16 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διακήρυξη της Διεθνούς Διάσκεψης

Μετά το τέλος των παρεμβάσεων και των ομιλιών από όλους τους αντιπροσώπους και αφού συζητήθηκε η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη, οι μετέχοντες στη Διάσκεψη υιοθέτησαν ομόφωνα την ακόλουθη διακήρυξη:

1. Η Διάσκεψη εκφράζει πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό και τη νόμιμη ηγεσία του, την Παλαιστινιακή Αρχή, υπό την ηγεσία του Γιάσερ Αραφάτ.

2. Καταδικάζει τις ισραηλινές κυβερνήσεις, ειδικά αυτήν του Αριέλ Σαρόν, για τα εγκλήματα πολέμου τα οποία διέπραξαν σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, τη σφαγή αμάχων ειδικά στο προσφυγικό στρατόπεδο της Τζενίν, τη συστηματική καταστροφή της υποδομής της Παλαιστινιακής Αρχής, το οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό μαρτύριο το οποίο επιβάλλει στο λαό. Ο Αριέλ Σαρόν, ως υπεύθυνος για τις σφαγές στη Σάμπρα και στη Σατίλα το 1982 και για τα νέα του εγκλήματα, πρέπει να δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

3. Καταδικάζει επίσης την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την άνευ όρων στήριξη που παρέχει στην ισραηλινή κυβέρνηση που της επιτρέπει να συνεχίζει να διαπράττει τα εγκλήματά της σε πείσμα και κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου.

4. Θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά κράτη επίσης μοιράζονται την ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση αφού εξισώνουν τον κατακτητή και τον ευρισκόμενο υπό κατοχή και λόγω της απροθυμίας τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να σταματήσουν την ισραηλινή επιθετικότητα.

5. Οι αραβικές κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τον παλαιστινιακό λαό και τη νόμιμη ηγεσία του, ασκώντας πολιτική και οικονομική πίεση στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να σταματήσουν να υποστηρίζουν την ισραηλινή επιθετικότητα.

6. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πρέπει να υποστηριχτεί ούτως ώστε να αποκαταστήσει το κύρος του και το ρόλο του σύμφωνα με τη Χάρτα του, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του για την Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή.

7. Η Διάσκεψη ζητεί κατεπειγόντως την άμεση και πλήρη απόσυρση όλων των ισραηλινών στρατευμάτων από τις παλαιστινιακές περιοχές και την άσκηση του απαράγραπτου δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, περιλαμβανομένης της ίδρυσης του δικού του αυτόνομου και ανεξάρτητου κράτους στην Παλαιστίνη με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και βασισμένο στην αμοιβαία αναγνώριση του δικαιώματος στην ειρήνη και στην ασφάλεια.

8. Μόνο με τον τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών περιοχών, των συριακών υψωμάτων του Γκολάν και των λιβανικών αγρών Σαμπάα -- τις ρίζες όλων των αδικιών και της βίας -- μπορεί να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ασφάλεια για όλους τους λαούς στην περιφέρεια. Η Διάσκεψη εκτιμά ότι η βία που έχει στόχο αμάχους αδιακρίτως δεν προωθεί το σκοπό της ειρήνης στην Παλαιστίνη και στην περιφέρεια.

9. Ενώ καταδικάζει τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και όσους υποστηρίζουν τα εγκλήματά τους, η Διάσκεψη αποτίει ειδικό φόρο τιμής στη θετική στάση και στις ενέργειες των δυνάμεων που δρουν υπέρ της ειρήνης στο Ισραήλ και εκφράζει την εκτίμησή της στις δυνάμεις της ειρήνης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σε άλλες χώρες που επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και τη θέλησή τους για ειρήνη στην περιφέρεια.

10. Η Διάσκεψη απευθύνει έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σ' όλες τις κυβερνήσεις και στα Κοινοβούλια του κόσμου να πάρουν ενεργά μέτρα ώστε να σταματήσουν την ισραηλινή επιθετικότητα και κατοχή. Επίσης προκειμένου να στηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό και τη νόμιμη Αρχή του και να επανεκκινηθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και βάσει των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με στόχο μια δίκαιη και διαρκή λύση του προβλήματος.

11. Καλεί τους λαούς του κόσμου και τις οργανώσεις τους να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις τους ώστε να αναλάβουν θετική δράση προς υποστήριξη του λαού της Παλαιστίνης και την ειρηνική και δίκαιη λύση του προβλήματος.

12. Η Διάσκεψη ομόφωνα υιοθέτησε ένα σχέδιο δράσης για τη συνέχιση και περαιτέρω ενδυνάμωση των διεθνών συντονισμένων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται υπέρ του δίκαιου αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

13. Η Διάσκεψη εκτιμά το θετικό ρόλο της Κύπρου και του λαού της στην υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού και την ίδια ώρα εκφράζει την υποστήριξή της στον αγώνα για μια ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος βασισμένη στις σχετικές αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σχέδιο δράσης

Με στόχο να συνεισφέρει στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού και στην ειρήνη και στην ασφάλεια για όλους τους λαούς στη Μέση Ανατολή η Διάσκεψη αποφασίζει:

-- Να ενισχύσει, να διευρύνει, να εντείνει και να συντονίσει τις ενέργειες των κινημάτων ειρήνης σε εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα. Να αναλάβει την πρωτοβουλία μιας παγκόσμιας καμπάνιας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και με το συντονισμό από το Κυπριακό Συμβούλιο Ειρήνης για την υποστήριξη του αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

-- Να εντείνει την πληροφόρηση του λαού για τα αληθινά γεγονότα στην Παλαιστίνη χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο.

-- Να κινητοποιήσει τους λαούς όλων των χωρών ώστε να καλέσουν τα Κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού και την εφαρμογή των σχετικών με το θέμα αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πρώτιστοι στόχοι

1. Η απαίτηση να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα, να αποσυρθούν όλα τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής από τις παλαιστινιακές περιοχές.

2. Να συλλεχτεί υλική βοήθεια και να κληθούν οι κυβερνήσεις και άλλα εθνικά και διεθνή σώματα να αποστείλουν χρήματα, ιατροφαρμακευτική βοήθεια, τρόφιμα και άλλη υλική βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή για να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού της.

3. Να υπάρξει πίεση για να ασκηθούν τα απαράγραπτα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, περιλαμβανομένης της ίδρυσης του δικού του αυτόνομου και ανεξάρτητου κράτους στην Παλαιστίνη με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και βασισμένο στην αμοιβαία αναγνώριση του δικαιώματος στην ειρήνη και στην ασφάλεια.

4. Να υπάρξει πίεση για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλες τις παλαιστινιακές κατεχόμενες περιοχές, τα συριακά υψώματα του Γκολάν και τους αγρούς Σαμπάα του Λιβάνου, την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων και τη διασφάλιση του δικαιώματος των Παλαιστινίων προσφύγων να επαναπατριστούν στα σπίτια και στις περιουσίες τους.

5. Να προβληθεί με επιμονή η ακύρωση όλων των ισραηλινών εποικιστικών δραστηριοτήτων στις παλαιστινιακές κατεχόμενες περιοχές και στα υψώματα του Γκολάν.

6. Να συνεχιστεί η υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού και του κράτους του μετά την ίδρυσή του για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η επιθετικότητα και τη σταθεροποίηση και ανάπτυξή του και για την ευημερία του παλαιστινιακού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ