Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ
Αναβλήθηκε η εκδίκαση της έφεσης
  • «Μα δε βλέπετε τι γίνεται στο Δούναβη;» είπε ο εισαγγελέας της έδρας στο δικηγόρο της Πολιτικής Αγωγής
  • Μαχητική συγκέντρωση αλληλεγγύης  έξω από το Εφετείο, που οργανώθηκε από το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης

Καθολικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής είναι να σταματήσει η καταστροφική δραστηριότητα της πολυεθνικής
Καθολικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής είναι να σταματήσει η καταστροφική δραστηριότητα της πολυεθνικής
Το Εφετείο Θεσσαλονίκης έκανε στη χτεσινή ακρόαση αποδεκτό το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης των τριών πρώην κοινοταρχών των Κοινοτήτων Ολυμπιάδας, Βαρβάρας και Ασπροβάλτας, που είχαν πρωτόδικα καταδικαστεί για τη γνωστή υπόθεση της πολυεθνικής TVX, και ανέβαλε την εκδίκαση της έφεσης για τις 5 Δεκέμβρη του 2000.

Ο λόγος που ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε την αναβολή ήταν για να δοθεί η δυνατότητα να προσέλθουν και να καταθέσουν ο νομάρχης Χαλκιδικής, κ. Βασιλάκης και ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Τζιώλας, που στην πρώτη δίκη, όπως είπε, είχαν καταθέσει ότι οι γεωτρήσεις της TVX ήταν παράνομες γιατί η εταιρία δε διέθετε άδεια γι' αυτές.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τη μεγάλη αίθουσα του Εφετείου για να παρακολουθήσει τη δίκη και να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους αγωνιστές του Στρυμονικού Κόλπου. Η συμπαράσταση αυτή εκφράστηκε με ζωηρά χειροκροτήματα όταν ο εισαγγελέας της έδρας, απευθυνόμενος στον δικηγόρο Πολιτικής Αγωγής, παρατήρησε: «Μα δε βλέπετε τι γίνεται στο Δούναβη;», εννοώντας ότι το ποτάμι μολύνθηκε από το κυάνιο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών

Πολύ πριν την έναρξη της δίκης εξάλλου, πολλοί οικοδόμοι και άλλοι συνδικαλιστές, μέλη του ΚΚΕ και νεολαίοι, είχαν καταφθάσει με πικέτες και πανό στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου για να διαδηλώσουν τη συμπαράστασή τους σ' αυτούς που αντιστέκονται στο ξεπούλημα και την καταστροφή της Χαλκιδικής από την ασύδοτη δραστηριότητα της ξένης πολυεθνικής και να απαιτήσουν τον τερματισμό των διώξεων των κατοίκων.

Το μεγάλο πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης «TVX GO HOME» εκφράζει τα αισθήματα όλου του λαού, ιδιαίτερα των κατοίκων της περιοχής. Τα συνθήματα εξάλλου στις πικέτες που έφεραν οι διαδηλωτές είναι πολύ χαρακτηριστικά. Μεταφέρουμε μερικά από αυτά: «Να σταματήσουν οι δίκες των κατοίκων που αγωνίζονται ενάντια στην πολυεθνική καταστροφή», «Οχι στην καταστροφή της εθνικής μας κληρονομιάς. Αλληλεγγύη στους διωκόμενους κατοίκους», « Να μην γίνει ο Στρυμονικός όπως ο Δούναβης», « Δε θα γίνει ο Στρυμονικός ο σκουπιδοτενεκές των πολυεθνικών».

Η πιθανότητα να γίνει ο Στρυμονικός ένας νέος Δούναβης κρέμεται απειλητικά πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων, όχι μόνο της Χαλκιδικής, αν λάβουμε υπόψη ότι, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Αγώνα των Κατοίκων του Στρυμονικού, μόνο η λίμνη αποβλήτων που θα καλύψει έκταση 1.000 περίπου στρεμμάτων και θα συγκεντρώσει 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα κυανιούχων αποβλήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ